Prijs+voor+schoonste+douche+op+varkensbedrijf
Nieuws
© Varkens Archief

Prijs voor schoonste douche op varkensbedrijf

Om het belang van een strenge hygiëne op varkensbedrijven nog meer onder de aandacht te brengen, lanceert de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) de Douche Award. Iedereen kan een varkensbedrijf nomineren, waar de douche als belangrijk onderdeel van de biosecurity er prima uitziet.

Douchen voordat je de varkensstal ingaat, is op steeds meer varkensbedrijven het eerste wat de varkenshouder, medewerkers en bezoekers doen. Het is een van de maatregelen om ziektes buiten de staldeur te houden. Strenge hygiëne is een van de middelen om dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest (AVP) buiten de staldeuren te houden. Deze besmettelijke ziekte is funest voor varkens en de afzet van varkensvlees.

'Wij doen er alles aan om AVP buiten Nederland te houden. Een van de maatregelen die varkenshouders kunnen nemen, is uitsluitend bezoekers in hun stallen toe te laten na douchen. Om dit te stimuleren, lanceren wij de Douche Award voor de varkenshouder met de schoonste douche', zegt POV-voorzitter Linda Janssen.
'

AVP-preventiescan

De belangenbehartiger zet de Douche Award samen met de AVP-preventiescan in om het maximale te doen in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest. De online AVP-scan is een checklist waarmee een varkensbedrijf kan checken hoe goed het is beschermd tegen Afrikaanse varkenspest. De scan geeft een beeld van de maatregelen die een varkensbedrijf neemt om het risico van overdracht van infectieziekten te minimaliseren.

De Douche Award is voor die varkenshouder die zijn douche tiptop in orde heeft en van wie de douche lekker comfortabel is. Waar bijvoorbeeld altijd genoeg warm water is, vloerverwarming, schoon en ook voor de dames ondergoed. Nomineer deze varkenshouder voor de Douche Award 2021 via dit aanmeldformulier. Nomineren kan tot 1 augustus.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer