Slimme+varkensketen+zoekt+boeren
Nieuws
© Connecting Agri en Food

Slimme varkensketen zoekt boeren

Voor een pilotproject in het kader van de Slimme varkensketen worden vijftig varkenshouders gezocht. Varkenshouders die de diergezondheid gedetailleerd in kaart willen brengen, monitoren en optimaliseren via sensoren. Deze gegevens worden gekoppeld aan gezondheidsdata uit de slachterij om de keten als geheel te verbeteren.

De Slimme varkensketen richt zich op het verhogen van de gezondheid en het welzijn van de dieren. Het slim combineren van verschillende databronnen als die van het klimaat in het project van de Slimme Stal. Projectleider Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food noemt als voorbeeld het werken aan een keten waarin via data gestuurd wordt op verbeterde leefomstandigheden, groei en gezondheid van het individuele varken.

'Wanneer we data van dieren tussen ketenschakels uitwisselen, leidt dit tot meer handelingsperspectief, transparantie en kan er meer vraaggestuurd worden gewerkt door alle ketenpartijen. Dat geeft nieuwe kansen in het verdienmodel, ook dat van de varkenshouder.'

Ketenbelang

Volgens Van der Sanden komen ze in het project steeds een stap verder met vernieuwde inzichten in wat de beste leefomstandigheden zijn voor het varken in de stal. Ook wordt inzichtelijk wat belangrijk is voor andere ketenschakels. De varkenshouder krijgt praktische handvatten om zijn bedrijfsvoering bij te sturen op basis van overzichtelijk weergegeven data. 'De varkenshouder moet er makkelijk en efficiënt mee kunnen werken.'

In het pilotproject werkt Connecting Agri & Food samen met Vion Food Group en Good Farming Star. De Slimme Varkensketen is ontstaan binnen netwerk AgriFoodInnovation.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer