Varkenshouders+in+QS%2Dsysteem+reduceren+antibiotica+verder
Nieuws
© Varkens Archief

Varkenshouders in QS-systeem reduceren antibiotica verder

Het antibioticagebruik bij varkenshouders die deelnemen aan het Duitse QS-systeem daalde afgelopen jaar verder. Wel vlakt de afname de laatste jaren af.

Het gebruik van antibiotica bij de Duitse en Nederlandse varkenshouders die deelnemen aan het QS-systeem vertoonde in 2019 zelfs nog een lichte stijging. Het gebruik daalde het jaar erna weer. Die afname is echter veel minder dan in de beginjaren van de antibioticamonitoring.

Het gebruik van kritische antibiotica vertoont wel een duidelijk dalende lijn. Voor de varkenssector geldt dat voor bijvoorbeeld fluorchinolonen en colistine. De inzet van dit antibioticum is met 33 procent gedaald ten opzichte van 2014. Toen met de monitoring werd gestart.

Om het gebruik van antibiotica verder te verminderen, gaat QS verschillende data koppelen. Zoals bijvoorbeeld de koppeling tussen de slachtdata en de cijfers over het antibioticagebruik. Doel daarvan is om tot nieuwe inzichten te komen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer