Drie+uitbraken+Afrikaanse+varkenspest+in+Polen
Nieuws
© Varkens Archief

Drie uitbraken Afrikaanse varkenspest in Polen

In Polen is op drie kleine varkensbedrijven Afrikaanse varkenspest vastgesteld. De bedrijven liggen buiten de huidige besmette gebieden. Transport van besmette dieren speelt een rol.

Na twee uitbraken op grote commerciële bedrijven in West-Polen in 2021 is het nu raak in het midden van Polen. Alle drie de bedrijven liggen in de provincie Lodz. Op 19 juni werd een uitbraak bevestigd op een bedrijf met 149 varkens in Kruszow. Bij de vierde uitbraak dit jaar gaat het om een bedrijf in Swiatkowice waar 48 varkens aanwezig waren. Deze uitbraak is op 20 juni bevestigd. De vijfde betreft een bedrijf in Dzietrzkowice met 23 varkens.

Volgens het Poolse TopAgrar hebben de uitbraken met elkaar te maken. Zeker is dat het bedrijf van de vierde uitbraak in Swiatkowice in contact stond met het bedrijf in Kruszow. En ook de vijfde uitbraak komt door aanvoer van besmette varkens. De varkens op het vijfde bedrijf waren nog niet ziek. De verwachting is dat nog meer besmette bedrijven zullen volgen door de verplaatsing van besmette varkens.

De vrees is dat de varkenspest overslaat naar de regio Piotrkowski die in de provincie Lodz ligt. Dit is een belangrijke regio voor de varkensfokkerij in Polen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer