Schothorst+Feed+Research+verbetert+kraamstallen
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Schothorst Feed Research verbetert kraamstallen

Onderzoeksbedrijf Schothorst Feed Research (SFR) geeft zijn kraamstallen een update. Het bedrijf heeft als doel gesteld om met 370 zeugen 32 biggen per jaar te spenen.

Sinds een verbouwing in 2012 is het bedrijf zo goed als gesloten, met de bouw van meer kraamstallen en biggenhokken. Dit had een positieve invloed op de uitvoering van onderzoek en de biosecurity op het bedrijf. Naast de veevoedkundige onderzoeken die SFR uitvoert, draaien de stallen als een regulier praktijkbedrijf.

Doordat in het onderzoek zoveel mogelijk naar de praktijksituatie wordt gekeken, heeft de farmmanager als doel gesteld om als praktijkbedrijf in de top van Nederland mee te draaien en om bij de 370 zeugen, 32 biggen per jaar te spenen. SFR heeft 2.900 plekken voor vleesvarkens, afgelopen jaar hebben die een gemiddelde groei van ruim 1.000 gram per dag gerealiseerd. Volgens SFR lukt dit dankzij een goede diergezondheid, goede klimaatvoorzieningen en de juiste voeding.

Verschillende updates

Maar de oude inrichting is volgens het bedrijf onvoldoende om die topprestaties te blijven handhaven. Daarom komen er een nieuwe plafondventilatie, nevelkoeling, een vernieuwd voersysteem en nieuwe kraamhokken. In de nieuwe kraamstallen kunnen de zeugen ook in het kraamhok loslopen. Dit zorgt voor een verbeterd dierwelzijn en een zo goed mogelijk mogelijke verzorging, stelt SFR.

Uniek aan deze kraamhokken is de balansvloer. Deze vloer gaat omhoog wanneer de zeug gaat staan. Hierdoor kunnen de biggen niet onder de zeug terechtkomen. Deze innovatie moet het percentage doodliggers verminderen, zodat de totale uitval met 2 procent wordt teruggebracht.

Elektrische verwarmingsplaten

In elk kraamhok is een elektrische verwarmingsplaat geïnstalleerd, die wordt gestuurd door de klimaatcomputer. Het grote voordeel hiervan is dat de geheleplaat gelijkmatig wordt verwarmd. Daardoor is de stal nu aardgasvrij. Met de komst van de nieuwe led-dagverlichting is het energieverbruik naar beneden gebracht en wordt het licht gelijkmatiger verdeeld over de hokken.

Er is in vier kraamhokken een testopstelling gemaakt waarin de zeug altijd in het kraamhok wordt gewogen. Hierdoor hoeven de varkens niet meer naar de weegschaal te worden gebracht, waardoor ze minder stress ervaren. Dit systeem maakt het mogelijk om de zeugen vlak voor en na het werpen beter te kunnen monitoren. De data die dit oplevert kunnen mogelijk in toekomstig onderzoek worden gebruikt.

In de oude situatie werd de kraamstal door voergangventilatie geventileerd. Dit is nu aangepast naar plafondventilatie. Hierdoor is het stalklimaat in de kraamhokken overal gelijk en kan de zeug overal tochtvrij liggen. Dankzij de nieuwe nevelkoeling wordt de inkomende lucht gekoeld, dit zorgt voor voldoende frisse lucht. 'Door de frisse lucht is zowel het dierenwelzijn als het werkklimaat voor onze medewerkers verbeterd', vertelt SFR-farmmanager Alwin Koobs. Afgelopen jaar is de ventilatie al aangepast bij de vleesvarkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer