Nijsen+wil+reststromen+uit+horeca+en+retail+in+veevoer
Nieuws
© Pixabay

Nijsen wil reststromen uit horeca en retail in veevoer

Nijsen Company wil reststromen uit de horeca en retail inzetten als diervoer. De diervoederproducent uit het Limburgse Veulen weet dat de politiek en de keten hier huiverig voor zijn. In landen als de Verenigde Staten, China en Japan wordt hier wel gebruik van gemaakt.

Karel van der Velden, business development manager bij diervoederproducent Nijsen Company, zegt dat het bij deze reststromen gaat om complexe samenstelde stromen, waarin dierlijke bijproducten kunnen voorkomen. Daarom is het gebruik hiervan sinds de uitbraak van de gekkekoeienziekte (BSE) eind vorige eeuw niet meer toegestaan. 'Die reststromen verdwijnen nu volledig uit ons voedselproductiesysteem, terwijl ze met de juiste kennis, handelingen en middelen via diervoeders juist behouden kunnen blijven in de voedselkringloop', stelt Van der Velden.

Volgens de business development manager wordt op die manier in Nederland jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild. Zonde en onnodig, vindt hij. 'Ook die rest- en zijstromen kunnen prima veilig en verantwoord worden gebruikt in varkens- en kippenvoer.'

Ecofood

Van der Velden ziet dat in landen als de Verenigde Staten, China en Japan die organische reststromen al jaren succesvol worden ingezet voor de productie van diervoeders. 'Met dit ecofood ga je voedselverspilling tegen, je vermindert de CO2-uitstoot en je hebt minder grond nodig voor het verbouwen van grondstoffen voor diervoeders, zoals voedergranen. Daarvan moeten we ook in Nederland en Europa gaan profiteren. Nijsen is daarom in de publiek-private samenwerking 'Renew' gestapt. We willen aantonen dat ecofeedtoepassingen ook hier prima mogelijk zijn.'

Het project 'Renew' staat voor 'Rest- en zijstromen voor Eco-feedtoepassingen voor Nederland met aandacht voor circulaire voedselsysteemontwerpen en waardering door consumenten'. Een ketenbreed consortium van bedrijven en organisaties is een onderzoek gestart naar het gebruik van samengestelde reststromen uit foodservice en retail als grondstof voor diervoeders om zo voedselverspilling tegen te gaan.

Weerstand weghalen

Van der Velden: 'Wat is er nodig in economisch opzicht en met aandacht voor het milieu, klimaat en dierenwelzijn om reststromen geschikt te maken voor diervoeders? Dat gaan we tijdens 'Renew' onderzoeken. Maar ook: wat is er nodig om ecofeedtoepassingen geaccepteerd te krijgen door consumenten en ketenpartijen? Als je mensen vraagt of ze zalm willen eten die is gevoed met insecten, vindt niemand dat een probleem. Als je vervolgens vertelt dat die insecten mest en voedsel met dierlijke resten hebben gegeten, ontstaat er weerstand. Die weerstand willen wij weghalen.'

Nijsen Company produceert al jaren diervoeders gemaakt van restproducten uit de levensmiddelenindustrie, zoals deeg, koek, snoep en sauzen. Als het aan het Limburgse bedrijf ligt, komen daar snel ook de reststromen uit de horeca en detailhandel bij.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer