Interpolis%3A+test+alarminstallatie+regelmatig
Nieuws
© Twan Wiermans

Interpolis: test alarminstallatie regelmatig

Veehouders hebben allemaal wel een alarminstallatie voor hun ventilatiesysteem. 'Om zekerheid te hebben dat de alarmmelding ook op de goede plek terechtkomt, is het erg belangrijk om die regelmatig te testen', zegt John de Hoon, sectormanager veehouderij van Interpolis.

Het klimaatsysteem op een veehouderijbedrijf moet niet alleen een alarmmelding produceren, die melding moet ook terechtkomen bij de veehouder of medewerker die dicht bij de stal is. Voor het doormelden van een alarm zijn soms nog oude doormelders in gebruik, heeft Interpolis geconstateerd. Of die dan nog goed werken, is de vraag. Vervangen is van belang, want met alleen een nieuwe batterij of accu is zo'n doormelder niet meer aan de praat te krijgen.

Het doormelden van het alarm kan via een telefoonlijn, internet of het 4G-of 5G-netwerk. 'Het beste is dubbele veiligheid', vindt De Hoon. 'Je moet zeker weten dat de melding ook doorkomt. Zowel internet als de mobiele netwerken willen er nog wel eens uitliggen en als er op dat moment een alarmmelding is, dan komt die mogelijk niet door.'

Betrouwbaarheid

Het hebben van een internetaansluiting alleen zegt ook nog niet alles. Als een bedrijf een internetaansluiting heeft waarop van alles tegelijk gebeurt, dan is dan een nadeel voor de betrouwbaarheid. De Hoon: 'Als kinderen films zitten te streamen bijvoorbeeld kan dat consequenties hebben voor de andere gebruikers en dus ook voor de alarmmelding.'

Het advies van de sectormanager is dan ook om de alarmmelding echt regelmatig goed te testen. 'Komt de melding ook echt op de goede plek terecht? Lukt dat niet, schakel dan een deskundige in om te zorgen dat het wel werkt.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer