Sensorproject+schroeft+brandveiligheid+op
Nieuws
© Varkens Archief

Sensorproject schroeft brandveiligheid op

Brandveiligheid is een belangrijk maatschappelijk aspect naast de thema's dierenwelzijn, diergezondheid en duurzaamheid. In het eenjarige project 'Stal Elektra Alert' gaat StarFarmers uitvogelen of sensoren nuttig zijn om het risico op stalbrand verder te beperken.

Twintig deelnemers van leveranciersvereniging StarFarmers, vleesverwerker Vion, aanjager van innovatieve oplossingen Connecting Agri & Food en verzekeraar en gripgever op continuïteit PinCAgro werken samen in de praktijkpilot.

Het doel van 'Stal Elektra Alert' is om het risico op stalbranden tot een minimum te beperken. Slimme sensoren in de meterkast, schakel- en verdeelkasten op de deelnemende bedrijven gaan bij te hoog oplopende temperaturen de varkenshouders waarschuwen. Oftewel: ze krijgen preventieve alerts op basis van datawetenschap. Bij de twintig pilotbedrijven wordt inzicht in afwijkende temperaturen verkregen en gekeken naar wanneer de temperatuur in een alarmfase komt.

Meten is weten

Vion, StarFarmers en Connecting Agri & Food zijn al twee jaar bezig met het project 'Meten is Weten'. StarFarmers monitoren het stalklimaat via slimme stalsensoren die inzicht geven in temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en CO2-gehalte. Ook wordt geëxperimenteerd met ammoniaksensoren. In Stal Elektra Alert wordt de aanwezige data-infrastructuur van dat lopende project gebruikt voor brandpreventie middels sensoren.

Stal Elektra Alert wordt financieel ondersteund door de publiek-private samenwerking (PPS) Klimaat, onder voorzitterschap van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer