Overbelasting+elektrische+installatie
Nieuws
© John Lamers

Overbelasting elektrische installatie

Een van de belangrijke oorzaken van brand is problemen in de elektrische installatie. Met een eenvoudige spot inidicator op de zekering is warmteontwikkeling door overbelasting vast te stellen. Maar beter zijn extra temperatuurvoelers gekoppeld aan het brandalarm.

Door corrosie, aanvreten door ongedierte, motoren die vastlopen of andere oorzaken kan er overbelasting in de elektrische installatie ontstaan. In principe hoort de zekering er dan uitspringen, maar dat gebeurt niet altijd direct. Wel ontstaat er extra warmteontwikkeling. Dat is een voorbode van mogelijke problemen.

Met een heel eenvoudige spotindicator –van 42 dollar voor 30 stuks- zoals het Amerikaanse Hog Slat die levert, is vast te stellen of er sprake is van warmteontwikkeling. De indicator wordt zwart boven de 54 graden als teken dat er overbelasting in de groep is. Om dat te constateren is dan uiteraard nog wel geregelde controle van die spot indicators nodig.

Automatische waarschuwing

Beter is het natuurlijk om extra temperatuurvoelers te plaatsen op cruciale plekken. Dus bijvoorbeeld in de schakelkast, de technische ruimte, tussen dak en plafond en in de centrale gang. Die voelers worden dan gekoppeld aan het brandalarm. Als de temperatuur binnen één minuut met vijf graden stijgt of boven de 58 graden komt krijgt de varkenshouder automatisch een waarschuwing. Deze regeling staat apart van het alarm van de klimaatregeling, zodat zeker is dat het om een brandalarm gaat.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer