Wisselende+vraag+uit+China+totdat+er+een+AVP%2Dvaccin+is
Nieuws
© Varkens Archief

Wisselende vraag uit China totdat er een AVP-vaccin is

In hoog tempo komen er in China grote varkensbedrijven bij. De eigen productie zal snel stijgen. 'Maar zolang er geen vaccin is tegen Afrikaanse varkenspest (AVP), zal er geregeld een flinke dip zitten in de productie', stelde Michael Ellermann, vicepresident van Suzhou Aspire Agritech Consulting in China tijdens een webinar. 'De vraag vanuit China kan de komende jaren sterk wisselen.'

In China worden grote bedrijven met tienduizenden zeugen en bijbehorende vleesvarkens uit de grond gestampt. Ellermann liet op het webinar van National Hog Farmer een voorbeeld zien van een gesloten bedrijf met 105.000 zeugen. Dat zijn 21 eenheden van 5.000 zeugen met hun gespeende biggen en de vleesvarkens in een gebouw met zes etages.

In de bovenste twee etages zitten dan de zeugen. De etage daaronder is voor de gespeende biggen en in de onderste drie etages zitten de vleesvarkens.

Klimaat

Die 105.000 zeugen zouden dan jaarlijks 2,1 miljoen vleesvarkens moeten produceren. De gebouwen zijn voorzien van luchtfilters om ziektekiemen te weren. Luchtwassers en koelsystemen zorgen voor een goed klimaat voor de dieren De Chinezen gaan werken met individuele dierherkenning met oormerken en gezichtsherkenning. Dat moet leiden tot een verbetering van de productie en een goede bewaking van de diergezondheid.

Het bedrijf heeft een eigen voerfabriek en alle voer komt via enorme voerlijnen rechtstreeks vanaf de trein of de vrachtwagens het bedrijf binnen. Er komt geen vrachtwagen het terrein op. Ook niet voor de afvoer van de vleesvarkens. De vleesvarkens gaan met zelfrijdende karren naar de slachterij die ook op het terrein is gehuisvest. Voor het personeel is er huisvesting op het bedrijf aanwezig. De medewerkers zijn per etage aan het werk en komen daarbinnen via de hygiënesluis per etage. De douches worden automatisch gestuurd. Douche je te snel en niet zorgvuldig, dan gaat de deur niet open.

Alles is er dus aan gedaan om dierziekten buiten te houden. In China zijn dan ook alle denkbare varkensziekten aanwezig. Dus de gebruikelijke ziekten als APP, mycoplasma, PIA, PED, PRRS enzovoort naast Afrikaanse varkenspest.

Storende factor

De Afrikaanse varkenspest verstoort nu nog de groei en ontwikkeling van de varkensproductie. Afgelopen winter hebben ook PED en PIA voor problemen gezorgd.

De problemen door de Afrikaanse varkenspest hebben volgens Ellermann te maken met de wel vijftien tot twintig AVP-vaccins die in China zijn ontwikkeld. Ze zijn nu allemaal verboden, maar hebben wel bijgedragen aan de vele mutanten van AVP die er nu zijn. Van die mutanten zijn er elf die minder duidelijke verschijnselen ontwikkelen en ook niet altijd met de gebruikelijke PCR-test werden gevonden. Daarvoor moest een nieuwe test worden ontwikkeld.

Opsporen

De aanpak van AVP is daarbij niet altijd rigoureus. Het begint vaak met het opsporen van zieke dieren. Die worden er dan tussenuit gehaald. Dat wordt herhaald tot ze allemaal zijn gevonden. Helpt dit niet, dan volgt ruiming.

Volgens Ellermann zal de Afrikaanse varkenspest dan ook nooit helemaal uit China verdwijnen. De productieverhoging zal daardoor met vallen en opstaan gaan. Wel wordt er nu gewerkt aan een vaccin dat op basis van het AVP-virus op zeven plaatsen is aangepast. De verwachting is dat dit over twee tot drie jaar tot een goed vaccin gaat leiden. Ellermann: 'Dan zal China de eigen productie beter onder controle krijgen en de importbehoefte mogelijk geheel verdwijnen. Tot die tijd zal er geregeld wel een flink behoefte zijn aan varkensvlees en op andere momenten juist niet.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer