Nieuwe+AVP%2Duitbraak+bij+varkens+in+Polen
Nieuws
© Varkens Archief

Nieuwe AVP-uitbraak bij varkens in Polen

In Polen is dit jaar een tweede varkensbedrijf besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest (AVP). Het bedrijf telt 3.373 varkens en ligt in de stad Gnuszyn, in de westelijke, varkensdichte provincie Groot-Polen.

De uitbraak is 28 mei definitief bevestigd door de Poolse veterinaire autoriteiten. Ook de eerste uitbraak op een varkensbedrijf in Polen was dit jaar in de varkensdichte regio in het westen.

Daarnaast worden er in voortdurend uitbraken gemeld in alle besmette regio's in heel Polen. In totaal hebben de Poolse autoriteiten al 1.491 uitbraken van besmette wilde zwijnen gemeld. Volgens het Europese Animal Disease Information System (Adis) zijn dat er 1.575 dit jaar. Een flink deel van de besmette wilde zwijnen is gevonden in West-Polen, ook dicht bij de Duitse grens.

De vondsten in Duitsland bevestigen dat de besmettingsdruk vanuit Polen groot blijft. Bij Frankfurt aan de Oder zijn de afgelopen tijd geregeld besmette zwijnen gevonden aan de Poolse zijde van het vaste hekwerk, op Duits grondgebied.

1.221 besmette zwijnen in Duitsland

In Duitsland zijn sinds de eerste uitbraak vorig jaar 10 september 1.221 besmette zwijnen gevonden, waarvan 403 vorig jaar en 818 dit jaar. De meeste besmette wilde zwijnen worden in Duitsland gevonden in deelstaat Brandenburg. Daar zijn vijf kerngebieden waar ze zijn gevonden. Bij de Frankfurt aan de Oder is onlangs een tweede kerngebied gemaakt.

In Brandenburg staat de teller nu op 1.022 besmette wilde zwijnen. In deelstaat Saksen valt het aantal van 199 besmette zwijnen nog wel mee. Het kerngebied waar de besmette dieren worden gevonden, is wel behoorlijk groot. Dit jaar gaat het om 816 zwijnen, vorig jaar waren het er 403.

Veel besmettingen in Hongarije

De meeste besmette wilde zwijnen zijn volgens Adis dit jaar gevonden in Hongarije. Dat land telt 2.164 uitbraken. In Slowakije zijn het er 1.066 en in Roemenië 721.

In Roemenië zijn de meeste uitbraken bij gehouden varkens. Dit jaar 446, doorgaans op backyardbedrijven. Servië telt 33 uitbraken en Oekraïne 5.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer