Varkensvoerproductie+in+Europa+gestegen
Nieuws
© Varkens Archief

Varkensvoerproductie in Europa gestegen

Ondanks de coronaperikelen en Afrikaanse varkenspest is de productie van varkensvoer in Europa gestegen. De productie van pluimvee- en rundveevoer is wel licht gedaald in 2020, meldt Fefac, de Europese vereniging van mengvoerproducenten.

De productie van varkensvoer steeg in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk in 2020 met 1,3 procent. Dit kwam voornamelijk doordat verschillende landen hun export naar China opvoerden en profiteerden van het Duitse exportverbod. Bovendien waren er door covid-19 tijdelijk capaciteitsproblemen in de slachterijen en bleven veel varkens langer op het bedrijf dan nodig. En de zwaardere vleesvarkens hebben door hun hogere voederconversie meer voer nodig.

De totale mengvoerproductie in Europa steeg door met name de hogere productie in de varkenssector met 0,1 procent. Ondanks een afname met 0,2 procent in de rundveesector en een daling met 0,8 procent bij het pluimvee, voor het eerst sinds tien jaar.

Daling verwacht in 2021

Vooruitkijkend naar 2021 zullen de hoge grondstofprijzen door de wereldwijde grote vraag gevolgen hebben voor de vraag naar mengvoer. Daarnaast zullen covid-19 en Afrikaanse varkenspest (AVP) gevolgen hebben voor de productie. Door AVP kampt een toenemend aantal landen met exportproblemen.

Daarnaast zullen de Green Deal-beleidsagenda en de initiatieven van nationale autoriteiten om de emissies aan te pakken (ammoniakemissies in België en Nederland) en welzijnskwesties (Duitsland en Nederland) extra druk uitoefenen op de vee- en diervoedersector in de Europese Unie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer