Schouten+informeert+Kamer+in+juni+over+stikstofopbrengst+Srv
Nieuws
© Jos Thelosen

Schouten informeert Kamer in juni over stikstofopbrengst Srv

Landbouwminister Carola Schouten informeert de Tweede Kamer nog in juni in plaats van in mei zoals eerder was aangegeven over de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Met name de stikstofopbrengst van de regeling houdt de gemoederen bezig.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV wordt er nog volop gerekend aan het effect van de Srv op de totale stikstofemissie en de stikstofdepositie op individuele gebieden.

De subsidieregeling werd in 2019 primair in het leven geroepen om voor omwonenden van varkenshouderijen in veedichte gebieden de geuroverlast te verminderen. Stikstof speelde geen rol, maar werd in tweede instantie een belangrijke bijvangst.

502 varkenshouders

Uiteindelijk hebben 502 varkenshouders een aanvraag ingediend voor de Srv. Van hen voldeden 407 met in totaal 910.645 varkensrechten – 802.243 in de regio Zuid en 108.402 in de regio Oost – aan de gestelde eisen.

Van de gehonoreerde aanvragen bevinden zich 29 varkenshouderijen binnen een afstand van een kilometer van een Natura 2000-gebied. Nog eens 151 bedrijven liggen op een afstand van 1 tot 5 kilometer, 201 bedrijven op een afstand van 5 tot 20 kilometer en 6 bedrijven op een afstand van meer dan 20 kilometer.

Beschikking

De 407 varkenshouders die vorig jaar een beschikking hebben ontvangen, hadden in eerste instantie acht weken de tijd om daarop te reageren. Op verzoek van zowel varkenshouders als gemeenten heeft Schouten die termijn in individuele gevallen meermaals verruimd tot uiterlijk 1 april van dit jaar.

Hoeveel ondernemers hun bedrijf definitief staken in het kader van de Srv maakt de minister deze maand bekend. Insiders schatten dat aantal op 250.

Bedenktijd

In antwoord op Kamervragen van Thom van Campen (VVD) bestrijdt Schouten dat varkenshouders hun aanvraag introkken vanwege trage procedures of bureaucratische rompslomp. Belangrijkste redenen om niet mee te doen, zijn volgens haar de hoogte van het subsidiebedrag en het feit dat ondernemers bedenktijd om hun toekomst te bepalen kochten door zich te melden voor de regeling.

Voor de Srv was in eerste instantie 180 miljoen euro uitgetrokken. Omdat zich voor de regeling zo'n 200 varkenshouders meer meldden dan de 300 waarop was gerekend, is het budget verhoogd naar 455 miljoen euro. Ook omdat het kabinet erop rekende dat de uitkoop zou helpen om klimaatdoelen te halen en stikstofproblemen op te lossen.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft zich steeds verzet tegen dit tweede spoor van de saneringsregeling.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer