DLV+verwacht+vervolg+Srv+voor+Natura+2000
Nieuws
© Varkens.nl

DLV verwacht vervolg Srv voor Natura 2000

De Srv krijgt mogelijk een vervolg in een bredere sanering in de veehouderij gericht op ontlasting van Natura 2000-gebieden. Marco Hol van DLV Advies stelt dat er signalen zijn dat die regeling gebaseerd wordt op de insteek van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). De deelnemers krijgen dan een een vergoeding voor productierechten en gebouwen.

Wat houden die uitgangspunten in?

'De Srv was gebaseerd op het Handboek Kwantitatieve Informatie Veehouderij. Op basis daarvan werd de vergoeding voor de stal berekend en de daarin gehanteerde afschrijving voor de leeftijd van gebouwen werd gevolgd. Het is heel aannemelijk dat KWIN ook de basis gaat vormen voor de nieuwe regeling, waarbij die afhankelijk is van de diersoort.'

Een beroepsverbod was ook onderdeel van de Srv.

'Klopt. Dat was een voorwaarde die de Europese Commissie stelde aan de goedkeuring van de Srv. Zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar omdat het nu om het ontlasten van natuur gaat, is er goede hoop dat deelnemers aan de nieuwe regeling, mochten zij dat willen, wel elders hun veehouderij-activiteiten kunnen voortzetten. Een beroepsverbod zou geen slimme zet zijn'

Wat moet met deze regeling anders dan in de Srv?

'De termijnen die gelden bij de Srv zijn (te) kort gebleken. Dat had twee oorzaken: de gestelde termijnen in de regeling bleken in te veel gevallen niet haalbaar en soms ook kwamen de ondernemers te laat in actie.

Je weet ruwweg wat de contouren van de regeling zullen worden, dan is het goed je nu al te oriënteren

Marco Hol van DLV Advies

'Bij dit soort regelingen moeten ondernemers snel weten te schakelen. Mijn advies is daarom: probeer zo ver mogelijk vooruit te denken. Als termijnen lang doorlopen, scheelt dat vergoeding. De afwaardering van je stallen loopt namelijk gewoon door.'

Zijn er meer zaken die bij een nieuwe regeling aandacht verdienen?

'Van de Srv hebben we veel geleerd en bij een regeling in kader van de Natura 2000-gebieden zullen zich ook wel weer onvoorziene zaken zijn. Belangrijkste les uit de Srv is, dat je niets op zijn beloop moet laten. Is er onduidelijkheid, ga dan direct achter de duidelijkheid aan. Dat is dan van groot belang. '

Waar moeten ondernemers om denken?

'Er zijn best veel veehouderijbedrijven die belastend zijn voor Natura 2000-gebieden. Wanneer dat jouw bedrijf betreft en je weet ruwweg wat de contouren van de regeling zullen worden dan is het goed je daar nu al op te oriënteren.

'Mijn ervaring is dat veehouders met name 'wat-als-dan-gesprekken' lastig vinden. Zij praten liever vanuit zekerheden. Dus pas als ze een beschikking in huis hebben. Maar je hebt in principe maar acht weken om daarop te reageren en die termijn is kort. Eigenlijk te kort.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer