Eindelijk+heb+ik+h%C3%A9t+vaccin
Blog
© Studio Van Assendelft

Eindelijk heb ik hét vaccin

Is dat zo, vroeg ik mezelf direct af. Voor sommigen niet, die zien nog steeds allerlei complottheorieën over covid-19 en de vaccins. Ik ben er echter wel blij mee en nog steeds een beetje verbaasd dat er al binnen een jaar nadat corona een wereldwijde epidemie veroorzaakte vaccins zijn. En dan niet één maar meerdere.

Zelf kreeg ik AstraZeneca. Ik heb even stilgestaan bij de vervelende bijwerkingen die dit vaccin kan hebben. Zou ik vanwege een kans van 1 op de miljoen dit vaccin laten gaan? Nee dus. Wel moet er goed worden uitgezocht of het om echte bijwerkingen van het vaccin gaat of het aan de hulpstoffen ligt of wat anders. Ik weet nog dat veel mensen eerst juist AstraZeneca wilden, omdat dit het dichtst bij een 'natuurlijke' infectie zat. BioNtech/Pfizer en Moderna waren juist wat verdacht met die nieuwe technieken. Nu is het eerder andersom.

Het is en blijft mooi dat er zoveel vaccins beschikbaar zijn tegen corona. Een ziekte die toch wel ernstiger is dan veel mensen vooraf dachten en nog steeds vinden. Onterecht als je het mij vraagt. Het is echt wel een risicofactor en vaccineren is gewoon nodig.

Corona is zeker geen griepje of zo. En ook een griepje kan best heel ernstig uitpakken. Vreemd overigens dat we geen beter griepvaccin kunnen ontwikkelen, het griepvaccin biedt veel minder bescherming dan de coronavaccins. Mogelijk kunnen de nieuwe technieken hier uitkomst bieden.

Het effect van een goede hygiëne is door corona ook duidelijk geworden. Corona heeft zich niet ongebreideld kunnen uitbreiden en er zijn maar heel weinig griepgevallen geweest afgelopen seizoen. Handen wassen, afstand houden, toetsenborden schoonmaken en mondkapjes, alles heeft daartoe bijgedragen.

Met een perfecte hygiëne en biosecurity komen we dan ook een heel eind. Niet alleen bij de mens, ook bij de varkens. Helemaal zonder vaccinaties zal het wel nooit gaan. Vaccins blijven een goede verzekeringspremie.

Hopelijk komt er ook binnen afzienbare tijd een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest. Want we kunnen dit virus wel buiten de varkensbedrijven houden met een perfecte biosecurity, de wilde zwijnen en de onwetende mens storen zich daar niet aan. Laat het lokaas met het AVP-vaccin maar komen.

John Lamers
Redactie Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer