Lichtpuntje+in+de+coronaduisternis
Blog
© Boehringer Ingelheim

Lichtpuntje in de coronaduisternis

De aanpak van een virus zonder vaccin is lastig. Zeker als we de basisregels voor preventie niet in acht nemen. Alleen samen krijgen we het coronavirus eronder. Dat klopt. Maar we moeten wel wachten tot we een vaccinatiegraad hebben bereikt van boven de 70 procent. Zonder deze vaccinatiestoot lukt het niet om het coronavirus eronder te krijgen.

Ik vind het fascinerend om te constateren hoeveel overlap humane gezondheidszorg heeft met veterinaire gezondheidszorg. En dat er ook humaan, ondanks dat de patiënt voor zichzelf kan spreken, onbekende factoren spelen die ertoe leiden dat virussen hun eigen weg blijven gaan. Eigen weg is een ander woord voor muteren of ontstaan van mutanten.

Nog nooit is het vakgebied epidemiologie, virologie of vaccinatielogie zoveel voor het voetlicht gebracht als het afgelopen jaar. Virologen zijn in deze tijd de nieuwe filmsterren en epidemiologen de nieuwe waarzeggers. Artsen scoren hits op Instagram en verpleegkundigen zijn de nieuwe Rambo's. Zelfs een aantal van hen heb ik zo vaak op tv gezien dat ik een zucht van herkenning en tevens vermoeidheid niet kan onderdrukken.

R-waarde? Ik vermoed dat driekwart van de Nederlanders nu kan uitleggen dat die R-waarde beneden de 1 moet zijn om een virus uit te laten doven. Incubatietijd. Heerlijk woord voor Scrabble. Zeker nu we allemaal de echte betekenis kennen. Geweldig toch.

Een algehele opwaardering over de kennis van infectieziekten is een klein lichtpuntje in de coronaduisternis. Daar kunnen we als adviseurs in de varkenshouderij dankbaar gebruik van maken. Er is zoveel meer kennis ontsloten, ook direct toepasbaar in de varkenspraktijk. Nu komt het aan op het werkelijk gaan toepassen.

Ludwig ten Broeke Accountmanager Varkens bij Boehringer Ingelheim

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer