Coronakilo%27s
Blog
© Freelancer

Coronakilo's

Bij mensen zijn coronakilo's inmiddels een bekend fenomeen. Met name bij degenen die een baan hebben waarbij ze meer thuis werken, is het lichaamsgewicht toegenomen door minder bewegen en het eten van meer tussendoortjes. Dit geldt natuurlijk niet voor varkenshouders, maar het gaat wel op voor zijn groeiende varkens.

We zien enorme gewichten bij het afleveren van vleesvarkens, doordat de slachterijen door coronaperikelen op een lagere capaciteit slachten. Dit is overigens niet de enige verklaring, want onder andere ook Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland en nog wat zaken zorgen voor stagnatie in de slachterijen. Er komen weliswaar minder biggen aan door het seizoenseffect en de stoppende varkenshouders in Nederland en Duitsland. Maar de komende weken gaat het aanbod van vleesbiggen weer oplopen en blijft het probleem.

Wat is het nadeel voor een zwaarder dier en geldt ook voor de mens? Een zwaarder gewicht en minder bewegen staan met elkaar in verband. Tevens treedt vervetting op onder andere rond de organen, maar natuurlijk ook in de vorm van meer spek. Bovendien moet er steeds meer worden gegeten voor het onderhouden van het lichaam. De varkens zijn dus noodgedwongen zwaarder gemaakt dan het geval zou zijn bij een normaal afleverpatroon. Hierdoor komen zaken als kopladen in de knel.

'Als de hardste groeiers uit een hok worden gehaald, benutten de overblijvende varkens die ruimte met een hogere en efficiëntere groei.' Dat gaf een stagiair bij ons aan als conclusie van zijn opdracht. In zijn stageopdracht haalde hij zeer veel informatie op in het eindtraject bij vleesvarkens over de groei, de voerconversie enzovoorts. De voerconversie en daarmee de mestproductie stijgen heel snel bij zwaardere dieren.

Het enige voordeel van het feit dat varkens de afgelopen periode zwaarder zijn afgeleverd, is dat we veel informatie ophaalden waarmee het optimum van het aflevergewicht nog beter te bepalen is. Dit moet worden gecombineerd met marktomstandigheden, zoals voerprijs, biggenprijs, vleesprijs, enzovoorts. Maar met het zwaar leveren van dit moment schieten we fors over het optimum heen.

De conclusie: minder coronakilo's zou wenselijk zijn en hopelijk volgt dat op korte termijn!

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders Fransen Gerrits

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer