Ondernemerscoach+bevlogen+van+in+beweging+zijn+%C3%A9n+brengen
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Ondernemerscoach bevlogen van in beweging zijn én brengen

Zelfs al heb je talent, niets komt vanzelf aanwaaien. Om je doel te bereiken, moet je meters maken en doorbijten. Dat is Gemma van den Berg-Hubers ten voeten uit. 'Er is niets mis met hard werken, maar je moet ook buiten je comfortzone komen. In beweging zijn en iets anders doen naast je werk.' Dat inzicht en die adviezen kan ze prima toepassen als ondernemerscoach, maar ook in haar dagelijkse rol als moeder en vrouw. 'Ik ben gelukkig als ik anderen gelukkiger kan maken.'

De varkens en de stallen bij de woonboerderij in het buitengebied van het Brabantse Berlicum zijn verdwenen. Paarden, kippen, een hond en een zwarte boerderijkat hebben er nog wel een plekje. Gemma van den Berg-Hubers wijzend naar een hutje: 'De laatste twee varkens die daar enkele jaren geleden nog rondscharrelden, hebben we met ons gezin lekker opgepeuzeld.'

Van den Berg-Hubers is opgegroeid in Hintham en is niet van boerenkomaf. Dieren hadden wel altijd een plaats in het gezin Hubers. De Brabantse heeft een jongere zus en op haar zevende kreeg ze haar eerste pony. 'Ik ben gevormd door zowel mijn vader – een mensenmens en een harde werker – als mijn moeder die altijd bezig was en bij bleef leren. Aanpakken, meters maken en doorbijten, maar ook het verbindende en het je gelijkwaardig stellen aan andere mensen.'

Uren en meters maken

Discipline en doorzettingsvermogen zijn Van den Berg-Hubers met de paplepel ingegoten. 'Als je iets wilt bereiken, moet je een uitzonderlijk talent hebben of uren en meters maken.' Zo trainde ze als jong meisje soms wel tien uur per week om beter te worden in het turnen. Vanaf haar twaalfde ging ze al de boer op om augurken te plukken en prei te planten. In het aspergeseizoen, voordat ze naar school fietste, hielp ze het witte goud oogsten. Met hard werken verdiende ze op een sociale wijze haar geld.

Vooral de mens achter de ondernemer en de dynamiek op gezinsbedrijven fascineren me enorm

Gemma van den Berg-Hubers, ondernemerscoach bij ZLTO

Na de mavo ging Van den Berg-Hubers naar de middelbare detailhandelsschool. Tijd om te puberen had ze amper. 'Ik had een bijbaantje bij het attractiepark van Autotron Rosmalen, had al vroeg verkering en werd gegrepen door het wielrenvirus', vertelt ze. 'Ook maakte ik veel uren bij een groentewinkel. Ooit wilde ik zo'n eigen zaak runnen.'

Anekdote

De smaak van wielrennen smaakte naar meer. Van den Berg-Hubers vroeg haar licentie aan om mee te mogen doen bij (inter)nationale wedstrijden. Een anekdote wil ze er wel over kwijt: 'Toen ik bij mijn allereerste wedstrijd aan de start verscheen in het gezelschap van Leontien van Moorsel, was het berekoud met natte sneeuw en hagel. Kortom: vies weer. Na het startschot was het vol aan de bak en 2 kilometer later werd ik al gelost uit het vrouwenpeloton', blikt ze terug.

'Dat motiveerde me om nog harder te gaan trainen waardoor ik later als semiprof mooie resultaten heb neergezet. Maar het ontbrak me aan een absolute topsportmentaliteit. Ik wil te graag aardig worden gevonden.'

In die tijd was Van den Berg-Hubers de bankenwereld binnengerold bij ABN Amro. Van kas- en baliewerk stoomde ze door naar adviseur particulieren en intern accountmanager, constant bezig met leren en presteren. Na een intensieve periode met ziekte en overlijdens van mensen in haar directe omgeving besloot ze haar leven over een andere boeg te gooien. Een nieuwe liefde bloeide op, ze kreeg twee kinderen en groeide in haar vak. 'Het bedienen van zakelijke klanten, vooral boeren, boeit me. Ik versta de boerentaal, snap hen en voel hun urgentie.'

Goed doorheen gefietst

Om zelf de boer op te mogen, moest Van den Berg-Hubers een zwaar programma met interne en externe opleidingen volgen. 'Dat is flink aanpoten geweest, maar ik ben er goed doorheen gefietst', zegt ze. 'Dat ik geen hbo-opleiding heb gedaan, heeft me altijd achtervolgd. Net alsof iemand met een mbo-opleiding niet capabel is voor frontwerk.'

Toen Van den Berg-Hubers de praktijk in trok, merkte ze dat het acquireren en deuren openen bij boeren haar wel lagen. 'Ik stap makkelijk ergens binnen. Als je zelf open bent, dan gaat het verbinding maken vanzelf.' Bij het maken van de sectorkeuze, ging ze vol voor de varkenshouderij. 'Ik wil het verschil kunnen maken bij het ondernemen en waarde toevoegen, maar dat is niet het sturen op cijfers en inhoud. Vooral de mens achter de ondernemer en de dynamiek op gezinsbedrijven fascineren me enorm.'

Gelukkig

Na een tussenstap naar een adviesbureau werd Van den Berg-Hubers in 2019 ondernemerscoach bij ZLTO. 'Ik word gelukkig van het spiegelen van ondernemers, hun inzicht geven in bepaalde patronen en hen stappen te zien zetten. Het zelfoplossend vermogen is enorm krachtig', benadrukt ze. 'Bij overnames binnen het gezin staan inhoud en fiscaliteit vaak centraal. Ik vind dat er oog moet komen voor het familiesysteem en wat het overnemende kind en de andere kinderen echt willen met het bedrijf. In de toekomst gaat er veel veranderen voor boeren.'

Een bedrijfsovername binnen het gezin is vaak een complex familiesysteem.
Een bedrijfsovername binnen het gezin is vaak een complex familiesysteem. © Studio Van Assendelft

Selfmade vrouw
Frank Rijkers (Varkens 02) geeft het bankje door aan Gemma van den Berg-Hubers (42 jaar) uit Berlicum. Zij is sinds 2019 ondernemerscoach bij ZLTO. Daarvoor werkte ze twee jaar bij NH Adviseurs en ruim elf jaar bij ABN Amro. Selfmade, een vrouw die haar huidige positie op eigen kracht heeft verworven.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer