Omzetdaling+voor+ForFarmers+in+bewogen+jaar
Nieuws
© ForFarmers

Omzetdaling voor ForFarmers in bewogen jaar

Europees marktleider ForFarmers heeft in 2020 minder tonnen voer geproduceerd dan in het jaar ervoor. Met een daling van 3,5 procent kwam het totale voervolume uit op 9,7 miljoen ton. Ten opzichte van 2019 daalde de brutowinst 1,7 procent, de nettowinst daarentegen is 10 procent gestegen van 42,1 naar 46,3 miljoen euro.

De omzet van 2,35 miljard euro in 2020 ligt 110 miljoen euro onder het omzetniveau van 2019.
Covid-19 en de genomen maatregelen hebben een wissel getrokken op de resultaten, stelt CEO van ForFarmers, Yoram Knoop. ‘Door de teruggevallen vraag naar de producten van veehouders hebben we volumedruk en in de tweede helft van 2020 ook margedruk ervaren. Dat geldt voor Polen en het Verenigd Koninkrijk.’
Het is volgens hem moeilijk exact te duiden hoeveel van de totale volumedaling toe te schrijven is aan het Covid-19-effect. Er speelde meer factoren een rol zoals het effect van dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest in sommige markten en regelgeving in Nederland, waaronder de stoppersregeling en de saneringsregeling varkenshouderij. Het aantal varkens in Nederland zal naar verwachting met circa 7 procent afnemen in 2021.

Dalende omzet in de clusters

In de clusters Nederland/België en Verenigd Koninkrijk (VK) daalde de voeromzet in 2020 in alle dierlijke sectoren. Het totaal voervolume in Nederland/België daalde met 2,6 procent tot 5,1 miljoen ton. De afzet van biologische voeders onder het merk Reudink ontwikkelde zich positief.
In het VK daalde totale voeromzet vorig jaar met 200.000 ton naar 2,48 miljoen ton (-7,5 procent). In tegenstelling tot varkenshouders in bijvoorbeeld Nederland, België en Duitsland, konden Britse varkenshouders blijven exporteren naar China. Varkensprijzen waren daardoor hoger dan in 2019 en de varkensstapel groeide licht.
Eind 2020 werd in het Verenigd Koninkrijk nieuw landbouwbeleid geïntroduceerd. Dat moet Britse veehouders na Brexit in staat te stellen in 2028 duurzaam en rendabel te kunnen boeren. Boeren zonder subsidie en tegelijkertijd het milieu en dierenwelzijn verbeteren en CO2-uitstoot verminderen.
De omzet aan mengvoer en losse veevoergrondstoffen in het cluster Duitsland/Polen daalde met 0,8 procent naar 2,18 miljoen ton. Er werd meer afgezet aan melkveehouders en varkenshouders vergeleken met vorig jaar, maar minder aan pluimveehouders.

Vooruitblik

De druk op de agrarische sector om de impact op het milieu te verminderen houdt aan. Naar verwachting zal dat ertoe leiden dat in bepaalde landen veestapels zullen krimpen. De focus op kwaliteit en welzijnsconcepten neemt toe. ForFarmers heeft hierin een sterke positie.
Als gevolg van de groeiende consumentenbelangstelling voor de kwaliteit en herkomst van voeding verwacht ForFarmers dat de ontwikkeling van virtuele integraties in sommige landen sneller zullen gaan plaatsvinden. Daarbij zijn datasystemen en technologie van belang.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer