Kennissessie+nieuwe+stijl+trekt+359+kijkers
Nieuws
© LTO Noord Beeldbank

Kennissessie nieuwe stijl trekt 359 kijkers

Net geen 360 mensen wilden de eerste kennissessie van Varkens nieuwe stijl bijwonen. Tijdens de onlinesessie hebben drie inleiders van partnerbedrijven verschillende aspecten van bigvitaliteit belicht.

De sessie is hier terug te kijken. Enkele antwoorden op vragen leest u hieronder.

Vragen aan Roos Vogelzang (Topigs Norsvin):

Hoeveel spenen krijgen zeugen in 2024?

‘Gemiddeld zaten we in 2019 op 16,1 spenen bij de gelten en dat blijft stijgen. Er zijn nu al gelten met twintig goed geplaatste functionele spenen.’

Is er verschil in geboortegewichten tussen zeugenlijnen?

‘De biggen van de TN70 wegen gemiddeld 150 gram meer dan de biggen van de Topigs 20.’

Klopt het dat het toomgewicht met zo’n 3 kilo gaat stijgen?

‘Ja en mogelijk nog meer. Het geboortegewicht stijgt met 120 gram per big en bij vijftien tot zestien biggen is dat al bijna 2 kilo. En dan komt er nog een big bij, dus het is zelfs nog wel meer dan 3 kilo.’

Is er een optimale speenleeftijd?

‘Dat verschilt voor de biggen en de zeug. Ook voor de zeug is spenen op drie weken te vroeg, ze heeft tijd nodig om te herstellen.’

Pim Peters (Trouw Nutrition) vervolgt:
‘Bij de speenleeftijd kijk je altijd naar de optimale leeftijd voor zeug en biggen en het bedrijfseconomische aspect. Drie weken is zeker te vroeg. Er zijn nu al bedrijven die boven de vier weken spenen. Het lijkt erop dat die trend gaat doorzetten.’

Is inzet van oxytocine altijd nodig?

‘Doe het alleen om de zeug te ondersteunen en doe het vooral niet te vroeg. Dat vergroot juist de kans op doodgeboren biggen. Laat de zeug daarom rustig haar werk doen en zelf het oxytocineniveau opbouwen. Ga ook niet te snel opvoelen. Dat geeft iedere keer onrust bij de zeug zelf, maar ook bij de andere zeugen in de afdeling.’

Vragen aan Rutger Jansen (Boehringer Ingelheim):

Wat vindt u van standaard inleiden?

‘Het kan een voordeel zijn als je daardoor tijdens normale werkuren ook extra aandacht aan de biggen geeft. Maar ken je afbigdatum dan wel goed en doe het niet te vroeg. De longen van de ongeboren biggen zijn anders niet rijp en de dieren groeien dan nog erg hard in de baarmoeder.’

Wat te doen met een onderkoelde big?

‘Laatst geboren en lichte onderkoelde biggen staan al achter. Leg een onderkoelde big direct onder de lamp zodat die eerst op temperatuur komt, de energiereserve kan aanspreken en dan snel biest gaat drinken. En let vooral op de biggen van de gelten, want die zijn gemiddeld lichter. Biggen vertellen je heel veel als je er goed naar kijkt.’


Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer