Depop%2Drepop+zeker+interessant+voor+subfokkers
Nieuws
© Varkens Archief

Depop-repop zeker interessant voor subfokkers

Met depop-repop kan een varkensbedrijf de gezondheidstoestand ineens flink verbeteren. Het lijkt momenteel zeker een goede optie voor de subfokkers. 'SPF-gelten aanbieden is een goed verkoopargument in een markt die momenteel vol zit', zegt Remco Janssen van ABAB.

ABAB en GD hielden maandagavond een webinar over depopulation-repopulation (depop-repop). Deze aanpak van het volledig leeghalen, schoonmaken, ontsmetten en weer herbevolken van de stallen is een grote stap, zei senior adviseur Frank Steenbreker van ABAB. 'Maar met een goed team in de voorbereiding en op je bedrijf is het prima uitvoerbaar.'

Manon Houben, manager van de afdeling varken bij GD, ging met name in op de voorbereidende stappen. Ze legde de link tussen de huidige tijd en een hoge gezondheid. 'Tegen mensen kun je zeggen dat ze 1,5 meter afstand moeten houden om besmetting te voorkomen. Bij varkens lukt dat niet. Dus wil je van ziekten als PRRS, mycoplasma en APP afkomen, dan is het een goede keuze om opnieuw te starten met varkens die vrij van deze ziekten zijn.'

Alle hoeken en gaten schoon

Depop-repop vergt wel de nodige stappen. Nadat alle dieren van het bedrijf zijn en alle mest en voer weg zijn, is grondig schoonmaken nodig. 'Echt in alle hoeken en gaten, ook de dosators, water- en voerleidingen, ventilatoren enzovoort', somt Houben op. 'Dan kun je alle noodzakelijke reparaties, onderhoud en renovaties uitvoeren en dan nog een keer schoonmaken en ontsmetten. Na zes tot acht weken leegstand, afhankelijk van welke ziektekiemen een probleem zijn, is herbevolken dan aan de orde.'

'Voordat je tot depop-repop besluit moet je wel bij jezelf en je medewerkers nagaan of je er geschikt voor bent', stelde Remco Janssen, adviseur varkenshouderij bij ABAB. 'Als je bijvoorbeeld al gewend bent aan altijd via vaste looplijnen te lopen en altijd in- en uitdouchen is het gemakkelijker. De hygiëne moet goed blijven om herbesmetting te voorkomen.'

Of depop-repop vervolgens financieel haalbaar is, hangt af van de huidige gezondheidssituatie op het bedrijf en de markt waar de varkenshouder voor wil gaan produceren. Janssen: 'Heb je nu bijvoorbeeld al een bovengemiddelde toeslag, dan is dat niet zomaar met grote stappen te verbeteren. Maar zijn je gezondheidskosten hoog, heb je veel slachtbiggen en is je biggenprijs lager dan gemiddeld, dan kan het snel uit.'

Terugverdienen kan snel

De depop-repop kost 400 tot 500 euro per zeug. De financierbaarheid is op zich niet zo'n probleem. Als de gezondheidskosten met 75 euro per zeug dalen, is alleen al op basis daarvan een financiering van 750 euro per zeug mogelijk. Een terugverdientijd van drie jaar is in een aantal situaties zeker haalbaar, liet Janssen met een voorbeeld zien. In dit voorbeeld rekende hij met 25 euro hogere vervangingskosten door inzet van duurdere SPF-gelten.

Daar staat dan een daling van de gezondheidskosten met 75 euro per zeug tegenover. Netto dus 50 euro voordeel. Verder levert een daling van het aandeel slachtbiggen met 5 procent ook 50 euro per zeug op. Als de biggenprijs 1,50 euro hoger is, levert dat ook 50 euro per zeug op. In het voorbeeld dus een 150 euro per zeug hoger saldo. Waarmee de investering van 400 tot 500 euro in drie jaar is terugverdiend.

Verder is het vaak zo dat de technische resultaten op het bedrijf verbeteren en ook dat levert dan nog wat extra op. 'Maar reken het goed voor je eigen situatie uit', zegt Janssen. Een voordeel van depop-repop wat lastig in geld is uit te drukken, is het arbeidsplezier. 'Dat noemen alle zeugenhouders die depop-repop toepassen als belangrijk voordeel', vult Houben aan.

Zeker optie voor subfokkers

Volgens Janssen is depop-repop zeker voor subfokkers momenteel een goede optie. 'Er is een overaanbod fokgelten en wil jij je in die markt onderscheiden, dan is ziektevrije gelten leveren een goede keuze. Het maakt daarbij de weg vrij voor vermeerderaars om depop-repop uit te voeren. Want er is nu een tekort aan SPF-opfokzeugen.'

De biggenprijzen zijn natuurlijk mede bepalend voor de hoogte van de investering in depop-repop, geeft hij aan. 'Het maakt uit of je depop-repop doorvoert in een tijd met hoge of lage biggenprijzen. Maar laat je daar niet te veel door leiden. Overgaan op een hogere gezondheidsstatus kan vaak uit.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer