Bedrijfsomvang+gekoppeld+aan+niveau+biosecurity
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Bedrijfsomvang gekoppeld aan niveau biosecurity

De omvang van varkensbedrijven doet ertoe bij het beschermen van de diergezondheid. 'Hoe groter een varkensbedrijf, hoe hoger de lat moet liggen wat betreft interne en externe biosecurity', stelt Jeroen Dewulf, hoogleraar veterinaire epidemiologie aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent. 'De gevolgen van infecties hebben een grotere impact en als kiemen eenmaal binnen het bedrijf zijn, kom je er moeilijker vanaf.'

Bedrijven die in dieraantallen toenemen, moeten hun hygiënemaatregelen mee laten groeien. De hoogste risicofactor van het binnenhalen van kiemen is met de aanvoer van varkens. 'Het is absolute topprioriteit om dit onderdeel op een varkensbedrijf als eerste perfect op orde te hebben', zei Dewulf tijdens een webinar over het versterken van de biosecurity.

'Size matters. Het werken met protocollen en een goede inrichting van het bedrijf om nieuwe dieren apart te houden binnen de stalmuren en de infectiedruk laag houden is een belangrijke tweede', aldus de hoogleraar veterinaire epidemiologie. Stallen en materialen consequent goed reinigen en ontsmetten. Ook vaccineren van varkens is volgens Dewulf een optie om de infectiedruk op bedrijven te controleren.

Vaak herhalen vergroot risico

'Maar hoe groter het bedrijf, is hoe meer bewegingen er zijn van personen en bijvoorbeeld bedrijfsmaterialen en transportvoertuigen', stelt Dewulf. 'Hoe klein het risico op insleep ook is, als een handeling frequent gebeurt, dan wordt het insleeprisico op jaarbasis toch groot.'

Als voorbeeld noemt de hoogleraar het mogelijke risico op insleep via het aanvoeren van varkensvoer. Op kleine varkensbedrijven op droogvoer komt bijvoorbeeld één keer per twee weken een bulkwagen op het erf. Maar bij grote bedrijven met brijvoeders kan er best dagelijks een of meer vrachtwagens op het erf komen. Als het insleeprisico 1 op de 10.000 vrachten is, dan is het risico op een klein bedrijf 0,26 procent, maar bij een groot bedrijf 3,65 procent.

Vijf meest effectieve maatregelen

'Iets vaak herhalen wordt zo vanzelf een risicofactor van belang', vindt de hoogleraar. 'Breng alle mogelijke insleeproutes in beeld en selecteer de vijf meest effectieve maatregelen om de risico's voor jouw bedrijf te verlagen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer