Effici%C3%ABntie+stofwisseling+in+fokwaarde+DanBred%2Dberen
Nieuws
© Eigen Foto

Efficiëntie stofwisseling in fokwaarde DanBred-beren

De voerconversie van de varkens kan in de toekomst nog efficiënter. Om dat te bereiken, verzamelt DanBred nu bloedmonsters van de fokberen en onderzoekt die op metabolieten die bij de stofwisseling ontstaan. Dat moet op termijn nog eens 25 procent verbetering van de voerconversie opleveren.

Elke week worden van vijftig tot zestig fokberen op het Bøgildgård-berenteststation van DanBred bloedmonsters genomen. Die worden gebruikt voor het project Metabole Selectie. Dat is een samenwerking tussen DanBred, het Deense varkensonderzoekcentrum Seges, Nordic Seed en de Universiteit van Aarhus.

In dit project wordt gekeken naar de metabolieten in het bloed. Dat zijn de producten die ontstaan bij de stofwisseling. Bij de vertering van het voer worden die in kleinere onderdelen gesplitst als glucose, vetzuren en aminozuren. Die worden vervolgens gebruikt voor de energiehuishouding en de groei (spier-, vet- en botaanzet) en ontwikkeling van de organen.

Aanvulling op genomische selectie

In het project van DanBred zullen de metabolieten in het bloed worden onderzocht bij de fokberen met een lage voederconversie. Op basis daarvan zullen in 2021 rekenmodellen worden ontwikkeld. Dan is naar verwachting 25 procent extra genetische vooruitgang te bereiken, aldus Tage Ostersen, hoofd van de afdeling fokkerij en genetica van Seges.

'Dat komt doordat de metabole selectie kijkt naar het individuele varken. Daarmee geeft het nog meer informatie dan haalbaar is met alleen genomische selectie, waarbij naar het DNA van het varken wordt gekeken. De selectie van de fokberen wordt hierdoor nog nauwkeuriger', stelt Ostersen.

In aanvulling op de metabole selectie gaat het project ook data verzamelen van de vleeskwaliteit van de DanBred Duroc. Vlees van nakomelingen en familieleden wordt onderzocht op eindzuurgraad, kleur, intramusculair vet en de Myofibril fragmentatie index. Laatstgenoemde is een indicator voor de malsheid van varkensvlees. Hiermee kan de vleeskwaliteit verder worden verbeterd en speelt DanBred in op de toenemende interesse voor vleeskwaliteit.

Lees ook dit bericht over de stofwisseling in de fokkerij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer