Rabobank%3A+%27Mondiale+vraag+naar+varkensvlees+trekt+aan%27
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

Rabobank: 'Mondiale vraag naar varkensvlees trekt aan'

De mondiale vraag naar varkensvlees trekt dit jaar aan en de productie stijgt 2,5 procent, meldt de Rabobank. Dat gebeurt ondanks dat covid-19 de hele toeleveringsketen van producenten tot consumenten blijft domineren.

Verder blijft Afrikaanse varkenspest (AVP) de varkensvleesproductie in Azië en Europa en de wereldwijde handelsstromen beïnvloeden. Dat meldt Rabobank in het eerste kwartaalbericht van 2021. De bank verwacht dat de wereldwijde aanvoer van varkensvlees toeneemt in Azië en Noord- en Zuid-Amerika en Europa voor meer uitdagingen komt te staan.

Terwijl China de wereldhandel blijft domineren, zal de verwachte vermindering van de invoer van China in 2021 gevolgen hebben voor de rest van de wereld. Vooral in Europa, schetst Rabobank, waar handelsverboden voor Duitsland het lokale aanbod stimuleren en op de markt drukken.

Snelle groei zeugenstapel

De Chinese varkensstapel herstelt sneller van de schade die Afrikaanse varkenspest toebracht dan verwacht. Door de snelle groei van de zeugenstapel in 2020 zal China in 2021 een sterke groei van de varkensvleesproductie zien. Hoewel Afrikaanse varkenspest zich in het land blijft verspreiden, neemt de impact af. Rabobank verwacht dat het aandeel van China in de wereldhandel stijgt tot meer dan 50 procent.

'Rabobank verwacht dat de Chinese productie van varkensvlees in 2021 met minstens 10 tot 15 procent zal groeien. De Chinese invoer van varkensvlees zal daardoor 10 tot 30 procent dalen. 2021 wordt desondanks hierdoor nog steeds het op één na grootste jaar voor import, maar de verandering in de vraag zal gevolgen hebben voor alle exporteurs ', aldus Chenjun Pan, senior analist dierlijke eiwitten bij Rabobank.

Traag herstel lokale vraag

Rabobank rekent ermee dat de Europese varkensvleesproductie gelijk tot licht dalend zal zijn. Als redenen noemt de bank een lagere exportvraag, een traag herstel van de lokale vraag als gevolg van covid-19 en de aanhoudende dreiging van AVP in Oost-Europa en Duitsland. 'Terwijl Duitsland zich richt op het vinden van alternatieve exportbestemmingen, zullen Spanje en Denemarken blijven profiteren van de afwezigheid van Duitsland op sommige Aziatische markten', zegt Pan.

In de Verenigde Staten geeft ??de sterke binnenlandse en exportvraag forse impulsen aan de varkensvleesproductie en de aanhoudend goede prijzen. Brazilië kende in 2020 een recordexport van varkensvlees. Naast de sterke exportvraag zorgden stijgende voerkosten voor een stijging van de prijzen op de binnenlandse markt.

Sterk exportjaar verwacht

Droogte is van grote invloed op de opbrengsten en de wereldwijde vraag naar voer blijft groot, geeft de bank aan. Die verwacht daarom dat de prijzen van voedergranen de komende maanden hoog zullen blijven. Desondanks wordt verwacht dat de varkensproductie in 2021 met 2,5 procent toeneemt als reactie op het herstel van de lokale vraag en opnieuw een sterk exportjaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer