Dit+voorjaar+herstel+varkensmarkt+verwacht
Nieuws
© ZLTO

Dit voorjaar herstel varkensmarkt verwacht

Varkenshouders hebben momenteel lagere inkomsten en hogere kosten. Toch is er zicht op verbetering, schrijft Rabobank in het kwartaalbericht.

Door het coronavirus wordt er minder geslacht en doordat varkens langer blijven liggen, zijn ze zwaarder. Doordat de coronamaatregelen voorlopig nog van kracht blijven, blijven onder andere de horeca in Nederland en Duitsland nog gesloten. Dat zorgt voor minder consumptie en lagere karkasprijzen, concludeert Rabobank.

Er werden tot 15 november in Nederland 13,6 miljoen varkens geslacht. Dat is 1 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. Maar het gemiddelde gewicht lag nu met 99,7 kilo wel 2 procent hoger. In Duitsland zijn de problemen ernstiger. De geslachte gewichten liepen daar binnen tien weken op van 97,5 kilo naar meer dan 99 kilo rond 1 november. Het aantal varkens dat toen 'in de wacht' stond, werd geraamd op 600.000 dieren.

Afrikaanse varkenspest

De tweede uitdaging voor de varkenssector noemt Rabobank de Afrikaanse varkenspest (AVP) die in Duitsland nog niet voorbij is. Op dit moment zijn er driehonderd dieren positief getest. Zij werden gevonden in een ongeveer 130 kilometer lange strook langs de Duits/Poolse-grens.

Dat gebied is nu veel groter dan aan het begin van de AVP-uitbraak. Dat maakt onderhandelingen over markttoegang met handelspartners als China moeilijker, verwacht Rabobank. Duitsland pleit voor 'regionalisering', dat is het toestaan van varkensvlees uit regio's die AVP-vrij zijn. China was met 75.000 ton per maand de grootste importeur van Duits varkensvlees.

Een duidelijk toekomstbeeld is op dit moment lastig te geven en dat zorgt voor onzekerheid. De bank ziet dat terug in het aantal zeugen dat nu in Duitsland wordt geslacht. Eind oktober en begin november werden gemiddeld 20 procent meer zeugen geslacht dan het jaar ervoor. Rabobank geeft aan dat er vanuit Duitsland vraag blijft naar Nederlandse biggen. De vraag is alleen hoeveel precies.

Sojameelprijs

De derde uitdaging is de voerkostenstijging. Rabobank verwacht dat de prijs van sojameel volgend jaar gemiddeld 20 procent hoger zal zijn dan in 2020. Dat komt vooral door een hoge vraag vanuit China. Omdat de productie van varkensvlees daar stijgt, is er meer soja nodig.

Een andere reden hiervoor is de prijsverhoging van soja uit Argentinië. De wisselkoers is ongunstig en sojaboeren zijn daardoor terughoudend met de verkoop. Met name Nederlandse varkenshouders met voerrantsoenen met veel soja zullen dit merken, volgens Rabobank.

Minder inseminaties

Rabobank rekent ermee dat in het komende kwartaal de prijzen voor biggen en vlees laag zullen blijven, terwijl de voerkosten stijgen. Het aantal inseminaties daalde afgelopen maanden en die trend zet zich in 2021 voort.

Pas in januari zullen er in de prognose van Rabobank minder dieren worden geslacht. De lage prijzen kunnen omhoog als het teveel aan varkens is verdwenen. De ontwikkelingen in Duitsland rond Afrikaanse varkenspest bepalen volgens Rabobank voor een belangrijk deel hoe positief de lente van 2021 zal zijn.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer