Overweeg+deelname+TVL%2Dregeling
Nieuws
© Twan Wiermans

Overweeg deelname TVL-regeling

Ook voor varkenshouders kan deelname aan de Regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) interessant zijn. Deze regeling werd 25 november 2020 opengesteld en het is volgens Mark Klein Breteler van Countus de moeite van het overwegen waard.

De regeling werd in eerste instantie opengesteld voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Doel van de regeling was hen te helpen bij het betalen van de vaste lasten nu er door de lockdown veel minder geld wordt verdiend. Vrijwel direct na de openstelling werd de regeling verruimd. Sinds eind november kunnen nagenoeg alle bedrijfssectoren een aanvraag doen voor de TVL voor het vierde kwartaal 2020.

Ook voor de agrarische sector nam de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) specifieke percentages op als norm voor de vaste kosten over het omzetverlies. De regeling heeft betrekking op het vierde kwartaal van 2020 (opengesteld) en kwartaal een en twee van 2021 (nog niet opengesteld). Als referentie voor het vierde kwartaal geldt de omzet die in hetzelfde kwartaal in 2019 is gedraaid. De aanvraag voor de TVL voor het vierde kwartaal 2020 moet voor 29 januari 2021 bij RVO.nl zijn ingediend.

33 euro per vleesvarken

In de varkenshouderij is er in het vierde kwartaal van 2020 ten opzichte van dat in 2019 sprake van een forse omzetdaling. Zo lag de middenprijs (op basis van de Vion-notering) voor vleesvarkens vanaf week 39 tot het einde van 2019 op 1,99 euro per kilo varkensvlees. Voor het laatste kwartaal van 2020 bedroeg die middenprijs over dezelfde periode 1,39 euro per kilo vlees. Een verschil van 60 cent per kilo betekent dat in het laatste kwartaal al gauw een opbrengstderving van 33 euro per afgeleverd vleesvarken.

Bij de biggen is het prijsverschil nog extremer. Voor biggen bedroeg de middenprijs in 2019 vanaf week 39 tot het einde van het jaar namelijk 60,50 euro per big, tegen 17,90 euro per big over dezelfde periode in 2020. In de basis van de regeling moet het omzetverlies corona gerelateerd zijn, geeft Klein Breteler aan. 'Maar in de praktijk is het lastig om een knip te zitten waar het omzetverlies precies vandaan komt en voor elk bedrijf zal dat ook weer anders zijn.'

Hoe en of dit nog nader wordt bepaald voor de varkenshouderij is nu nog niet duidelijk, geeft Klein Breteler aan. Hij heeft over de regeling veelvuldig contact met RVO.nl. Wel is duidelijk dat ook de varkenshouderij door de covid-maatregelen getroffen is. Afrikaanse varkenspest is zeker debet aan de prijsdaling, stelt hij, maar 'vlak corona ook niet uit'.

Omzetuitval

Klein Breteler noemt de capaciteitsproblemen bij slachterijen, die onder andere ontstonden door de maatregelen die moesten worden getroffen, de opgelopen slachtgewichten en kortingen op de uitbetaling die dat tot gevolg hadden. 'Aanvragen uit de varkenshouderij zijn in de geest van de regeling. Ik zou dan ook bij meer dan 30 procent omzetuitval ten opzichte van de referentieperiode zeker een TVL aanvraag doen', benadrukt hij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer