Omgaan+met+moeilijkheden%2C+tegenslagen+en+veranderingen
Blog
© Zoetis

Omgaan met moeilijkheden, tegenslagen en veranderingen

Op zijn zachtst gezegd is dit niet het beste jaar. De meesten van jullie zullen het met me eens zijn dat 2020 een jaar is geweest waar de varkenssector wederom enorm op de proef is gesteld. Veerkracht lijkt het toverwoord om deze pandemie mentaal te verslaan.

Het uiterste van onze veerkracht als mensheid wordt er momenteel van ons gevergd. Maar ik durf te stellen dat er nog nooit zo'n veerkracht van de varkenssector is gevraagd als nu. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research meldden half december, in hun eerste raming van de landbouwinkomsten over dit jaar, dat dit coronajaar voor de varkenssector enorm zwaar is. Varkenshouders incasseren dit jaar een negatief inkomen. Vergeleken met topjaar 2019 kelderden de inkomens per onbetaalde arbeidsjaareenheid voor varkenshouders met bijna 300.000 euro. Daardoor komen ze dit jaar zelfs uit op een negatief inkomen van 12.000 euro.

Na de uitbraak van het coronavirus daalde de biggenprijs met 72 procent en de vleesvarkensprijs met 30 procent door de wereldwijde vraaguitval van de horeca. Na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland legde China de import uit Duitsland stil. Duits varkensvlees moest daarna op de overvolle Europese markt worden afgezet, wat de prijs nog verder drukte.

Deze cijfers zijn schrikbarend en vragen om veerkracht. Dat de springveer ver ingedrukt is, is zeer duidelijk, maar zover? Veerkracht zorgt dat we ons wapenen tegen situaties die we niet gewend zijn. De varkenssector heeft zich al vaak veerkrachtig getoond. Het is tijd dat de springveer onder de spanning uit komt en weer terugveert. Met een grootschalig Rijksvaccinatieprogramma in het vooruitzicht heb ik goede hoop op verbetering voor 2021. Laten we dit coronajaar afsluiten en het nieuwe jaar veerkrachtig aanpakken om in 2021 onze varkenssector wederom sterk te maken!

Anke Verhaegen
Varkensarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer