%272020+was+tob%27
Blog
© Varkens Archief

'2020 was tob'

Wat hebben we een bewogen jaar achter de rug in de varkenshouderij en andere takken in de agrarische sector. Begin 2020 waren de verwachtingen in de varkenshouderij dat dit weleens een topjaar zou kunnen worden. Er was veel vraag naar varkensvlees, wat een positieve uitwerking had op de prijzen. Ook de voerprijzen waren niet te hoog door voldoende aanwezigheid van grondstoffen. 2020 zou een jaar kunnen worden om nooit te vergeten.

Hoe anders kan het lopen. Als we straks 2020 afsluiten, moeten we stellen dat het geen topjaar was, maar een jaar vol getob. Door de wereldwijde uitbraak van het covid-19-virus met de lockdowns viel de mondiale vraag naar onder andere varkensvleesproducten weg. Slachterijen kregen te maken met coronabesmettingen onder hun personeel, waardoor sommige voor onbepaalde tijd moesten sluiten waardoor vleesvarkens zwaarder aan de haak kwamen. Daarbovenop stak Afrikaanse varkenspest in Duitsland de kop op onder de wilde zwijnen. Dit alles deed de varkensprijs in een neerwaartse spiraal belanden.

Ook in 2020 hadden we weer een kurkdroge zomer. Dat zorgde ervoor dat de voorraden van grondstoffen voor varkensvoer wereldwijd daalden. De voerprijzen deden daarom weer een behoorlijke stap omhoog. Voor wie bijproducten aan zijn varkens voert, was de situatie al niet veel beter. Door het wegvallen van de consumptie door covid-19 werd minder geproduceerd door de levensmiddelenindustrie die voor deze bijproducten zorgen. Dit veroorzaakte schaarste wat de prijzen weer deed stijgen.

Als laatste was er nog een overheid die worstelt met het stikstofoverschot. Eerlijker gezegd: met gebrek aan mogelijkheden om de woningbouw te stimuleren. Het gaat erop lijken dat onze sector hier weer het wisselgeld mag leveren, omdat deze overheid niet de juiste keuzes weet te maken en niet daadkrachtig doorpakt. Al met al is het een jaar geworden om nooit meer te vergeten, maar dan in de negatieve zin.

Ondanks al dat negativisme ben ik positief over de prestaties van de vleesvarkenshouderij in dit bijna achter ons liggende jaar. Door de stijging van het aflevergewicht zien we dat er meer kilo's vlees per plaats zijn afgeleverd. Dat is positief voor de gemiddelde groei en geeft niet veel nadeel in de voerconversie. Daartegenover staat wel een stijging van het voerpakket van 3 euro, inclusief btw.

Wat 2021 ons gaat brengen? Dat blijft een verrassing ook al mogen we ervan uitgegaan dat de vleesprijzen zich weer gaan herstellen. Nu ga ik al wat langer mee en hoop ik dat dit werkelijkheid wordt. Maar die zekerheid zal niemand je geven.

Tot slot wil ik iedereen liefdevolle kerstdagen wensen en een gezond 2021, voor uzelf, uw familie en uw bedrijf.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider Manstal vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer