Minder+varkens+per+vracht+naar+de+slacht
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Minder varkens per vracht naar de slacht

Vion past de aantallen vleesvarkens per aangevoerde vracht per 1 februari 2021 aan. Vanaf dan mogen gemiddeld 5 procent minder varkens op een vrachtwagen worden geladen. Dit zorgt ook voor hogere kosten per aangevoerd dier.

Jaarlijks nemen de gewichten van de geleverde vleesvarkens toe en dat heeft gevolgen voor de beladingsgraad. Voor de beladingsgraad van een vrachtwagen met varkens ligt de wettelijke norm op 235 kilo per vierkante meter laadvloeroppervlak. Hierop controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Vion wil samen met haar leveranciers een verantwoord vervoer van de vleesvarkens garanderen. Om overbelading te voorkomen, past de vleesverwerker per 1 februari 2021 de aantallen te laden varkens per vracht aan. Afhankelijk van het voertuigtype zullen voortaan tussen de vijf tot twaalf varkens minder aangevoerd worden.

Hogere aanvoerkosten

Om dit te bereiken, hanteert de vleesverwerker een tabel voor diverse vervoersmiddelen. Een bakwagen mag vanaf dat moment beladen zijn met maximaal 99 slachtrijpe vleesvarkens, terwijl dat er nu 104 zijn. Voor een combinatie daalt het maximaal aantal te laden vleesvarkens van 208 naar 198 stuks.

Bij twee types opleggers daalt het aantal te laden dieren met twaalf stuks. Vanwege het circa 5 procent lagere aantal vleesvarkens per transport worden de aanvoerkosten per 1 februari 2021 aangepast. De kosten per dier zullen stijgen.

Classificatiekosten cent hoger

Per 1 januari zijn de kosten van de CBS-classificatie van varkens hoger geworden. Nu kost dat 43 eurocent per varken, vorig jaar was dat een cent lager.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer