Leveranciers+T%C3%B6nnies+en+Vion+krijgen+solidariteitsbonus
Nieuws
© Varkens Archief

Leveranciers Tönnies en Vion krijgen solidariteitsbonus

Na Westfleisch krijgen nu ook Duitse varkenshouders die leveren aan Tönnies en Vion een toeslag, meldt TopAgrar. Het gaat om een solidariteitsbonus van 2,50 per varken.

De Duitse varkensmarkt verkeert in een crisis. De afgelopen weken liep het aantal slachtrijpe varkens dat niet kan worden geslacht door capaciteitstekort bij de slachterijen op tot 700.000 dieren. Daarnaast leidde Afrikaanse varkenspest dat vanuit Polen de grens is overgestoken, tot rampzalig lage prijzen. Enkele partijen uit de detailhandel betalen varkenshouders daarom tot nader order een solidariteitsbonus.

Die solidariteitsbonus bedraagt 2,50 euro per varken, dat wordt betaald door de consument via hogere verkoopprijzen. De detailhandel heeft slachterijen gevraagd een manier te vinden om dat bedrag 100 procent door te sluizen naar varkenshouders. Duitse slachterijen noemen dat een uitdaging, omdat het geld door de hele keten moet worden doorgegeven. Westfleisch vond daar als eerste een modus voor.

Organisatorische maatregelen

Tönnies en Vion gaan pas in het nieuwe jaar uitbetalen. Eerst moeten organisatorische maatregelen worden genomen, zeggen ze. Het eerste geld wordt dan met terugwerkende kracht uitbetaald over de kalenderweek 51 en 52. Tönnies wil voor alle geleverde Duitse QS-slachtbonnen de overeenkomstige bedragen van de afgelopen week per kilo slachtgewicht doorberekenen. Hoe Vion precies te werk gaat, is tot dusverre onduidelijk.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer