Inkomen+varkenshouders+fors+onderuit+in+2020
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Inkomen varkenshouders fors onderuit in 2020

De coronacrisis en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland kost varkenshouders 240.000 tot 400.000 euro aan inkomen. Vleesvarkensbedrijven en gesloten bedrijven komen hierdoor negatief uit. Zeugenbedrijven halen volgens de raming van Agrimatie nog wel een positief inkomen.

De forse daling van het inkomen in 2020 heeft alles te maken met de corona-epidemie. Die heeft nog steeds grote gevolgen voor de varkensmarkt. De afzet naar de foodservice en restaurants is grotendeels verdwenen. En dat geldt wereldwijd. Daarnaast is er sinds oktober Afrikaanse varkenspest (AVP) gevonden bij wilde zwijnen in Duitsland. De afzet naar derden en dan met name China is direct stilgelegd. Ook al zijn alle Duitse varkensbedrijven nog steeds vrij van deze ziekte. Ondanks verwoede pogingen van Duitsland is het nog niet gelukt om die markt weer te openen.

Hierdoor moet er meer varkensvlees op de EU-markt afgezet worden. De combinatie van AVP en corona heeft ertoe geleid dat de EU-varkensprijzen in het tweede halfjaar zwaar onder druk staan. Terwijl China door de uitbraak van AVP nog steeds een groot tekort heeft aan varkensvlees.

Grote daling gesloten bedrijf

Gesloten bedrijven hebben het meest te lijden door de corona-epidemie en de AVP-perikelen in Duitsland. Hun inkomen daalt met 400.000 euro naar 32.500 euro negatief. Vorig jaar was voor de gesloten bedrijven juist een uitzonderlijk goed jaar met een inkomen per onbetaalde aje van 370.500 euro. Gesloten bedrijven hebben niet kunnen profiteren van de hoge biggenprijzen, maar ondervinden wel veel nadeel van de lage vleesvarkensprijzen.

Het inkomen op de vleesvarkensbedrijven is dit jaar het slechtste van alle varkensbedrijven met een negatief inkomen van 46.100 euro per onbetaalde aje. In 2019 was het inkomen 223.600 euro positief. Op vleesvarkensbedrijven fluctueert het inkomen doorgaans minder, omdat ze bij lage vleesvarkensprijzen ook minder betalen voor de biggen die ze aankopen. Dit jaar is het resultaat met name negatief omdat de aanwezige vleesvarkens voor een lage prijs op de balans staan.

Zeugenbedrijven slagen er nog wel in om een positief inkomen te halen. De extreem hoge biggenprijzen van dit voorjaar kunnen de extreem lage prijzen van dit najaar nog compenseren. Per onbetaalde aje is het inkomen 46.100 euro. Een forse daling ten opzichte van de 286.200 euro in 2019.

Meestal nog voldoende buffer

De meeste varkenshouders konden in de afgelopen jaren eventuele betalingsachterstanden van voorgaande jaren inlopen, leningen versneld aflossen, nieuwe investeringen doen voor verbetering van het milieu en welzijn of voor uitbreiding. Door de goede inkomens van 2019 hebben veel bedrijven een goede buffer op kunnen bouwen. Ondanks die opgebouwde buffer kunnen sommige bedrijven eind dit jaar in financiële problemen raken. Dat komt omdat de liquiditeitspositie krap of zelfs negatief wordt door de forse inkomensdaling in het tweede halfjaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer