Tekort+aan+stoomschillen+en+tarwegistconcentraat
Nieuws
© Henk Riswick

Tekort aan stoomschillen en tarwegistconcentraat

Varkenshouders die bijproducten gebruiken, hebben te maken met een lager aanbod van aardappelstoomschillen en tarwegistconcentraat. Door de coronacrisis is er minder vraag naar frites en ligt een fabriek van bio-ethanol stil.

Door de coronacrisis is er vanuit de horeca veel minder vraag naar frites. Dat betekent dat er veel minder aardappelstoomschillen beschikbaar zijn. De fritesaardappelen rechtstreeks voeren aan varkens kan niet. Een varken kan geen rauwe aardappel verteren. Er zitten ook antinutritionele factoren (anf's) in aardappelen die een negatief effect hebben op de vertering.

Een aardappel moet daarom eerst worden bewerkt, voordat een varken er wat mee kan. Stoomschillen of frites zijn wel een goede energiebron voor het varken.

Wel tarwezetmeel en zuivel

Als gedeeltelijk vervanger voor de stoomschillen is er nog wel voldoende aanbod van tarwezetmeel. Die productie is stabiel. Ook van de zuivelproducten is voldoende aanbod. Dat kan dan een deel van het tekort aan tarwegistconcentraat opvangen. De productie hiervan is gedaald omdat de fabriek waar normaal Protiwanze vandaan komt, nog steeds stilligt. Reden hiervoor is de verminderde vraag naar bio-ethanol.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer