Pijlen+dierenwelzijnsorganisatie+gericht+op+financiers
Nieuws
© Varkens Archief

Pijlen dierenwelzijnsorganisatie gericht op financiers

Een paginagrote open brief van World Animal Protection (WAP) gericht aan financiers, verzekeraars en pensioenfondsen stond dinsdag in onder meer het AD. De organisatie roept de financiële sector op te stoppen met het investeren in dierenleed, ofwel: in de veehouderij. Dat zou goed zijn voor dier, mens en klimaat.

De dierenwelzijnsorganisatie schrijft onder meer 'dat miljarden dieren worden gebruikt en uitgebuit, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Het gaat volgens WAP om grote en kille cijfer. 'Terwijl iedereen zich moet beseffen dat het om individuele levende wezens gaat. Ze hebben een gevoel en intrinsieke waarde.'

Massaal dierenleed wordt ook meteen gekoppeld aan de klimaatcrisis, verlies aan biodiversiteit, slechte werkomstandigheden en landroof. Natuurlijk worden ook risico's van de veehouderij voor de volksgezondheid erbij gehaald. Dit alles wordt volgens de WAP in stand gehouden door de financiële sector.

De organisatie roept op de miljarden euro's van Nederlandse spaarders, verzekerden en pensioendeelnemers daar niet meer in te stoppen. Financiers hebben afgelopen jaren wel stapjes richting duurzaamheid gezet, maar nog veel te weinig. Bovendien lenen ze wereldwijd gigantische bedragen uit aan bedrijven die dierenleed veroorzaken.

Circulair per 2040

Er is geen seconde te verliezen om te transformeren naar een diervriendelijk, duurzaam voedselsysteem, stelt WAP. 'Een systeem zonder kooien, geen doorgefokte rassen en met ruimte voor natuurlijk gedrag. En een halvering van de productie van en consumptie van dierlijke producten voor 2040.'

Een systeem dat circulair en duurzaam is, schrijft de algemeen directeur van WAP-Nederland, Dirk-Jan Verdonk. Hij wordt in zijn oproep gesteund door een scala van personen waaronder BN-ers, artiesten en Ruud Zanders en organisaties, zoals Dierenbescherming, Wakker Dier, Varkens in Nood, Milieudefensie, FoodWatch en Caring Farmers.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer