Marktsituatie+vraagt+doorbijten+tot+april+aldus+POV
Nieuws
© Twan Wiermans

Marktsituatie vraagt doorbijten tot april aldus POV

Het kon bijna niet anders dan dat de marktsituatie ook onderwerp van gesprek was tijdens de algemene ledenvergadering van de Producten Organisatie Varkenshouderij (POV). Het aanbod van biggen en vleesvarkens blijft voorlopig nog hoog. Wat dit doet met de prijzen is koffiedik kijken.

Maandagavond 23 november vond de vanuit maart uitgestelde algemene ledenvergadering online plaats. De dramatisch lage prijzen kwamen daarbij uiteraard ter sprake.

'Helaas moeten varkenshouders nog even flink doorbijten', zei POV-voorzitter Linda Janssen, die deze week alweer twee jaar voorzitter is van de vereniging in roerige tijden. 'We verwachten op basis van de voorspelling van onze Markt-Monitor dat het aanbod van biggen vanaf februari beter in evenwicht komt met de vraag. Voor de vleesvarkens duurt dat nog tot april. Wat dit doet met de prijzen is koffiedik kijken. Dat wordt niet alleen door het aanbod bepaald.'

Twee nieuwe bestuursleden

Belangrijkste wapenfeit van de algemene ledenvergadering was de verkiezing van twee nieuwe bestuursleden. Door de aanstelling van Alfred van Lenthe als programmadirecteur bij de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa) was zijn plek al vacant. Daarnaast nam bestuurslid Bart Verhees na drie jaar afscheid. Verhees zou eerst alleen betrokken zijn bij de oprichting van de POV, maar bleef toch als bestuurslid aan.

Voor de opvolging werden met grote meerderheid van stemmen Ron Coppens en Cees van den Broek gekozen. Van den Broek is varkenshouder in Oud Gastel. Coppens is salesmanager varkens bij Agrifirm en is daarmee als niet-varkenshouder gekozen in het bestuur. Welke taken ze krijgen, wordt in de volgende ledenvergadering in maart duidelijk. Dan worden de portefeuilles opnieuw verdeeld.

Onderzoeksagenda

Tijdens de algemene ledenvergadering werd ook nog de jaarrekening van 2019 goedgekeurd en werden de kaders voor de onderzoeksagenda vastgesteld. Volgend jaar worden daar besluiten over genomen.

De kosten voor de onderzoeksagenda worden sinds dit jaar gedragen door alle varkenshouders, ook niet-leden van de POV. Dat gaat via de algemeenverbindendverklaring. De meeste varkenshouders hebben hiertoe al aangegeven hoeveel dieren ze hebben. Degenen die het nog niet hebben gedaan, krijgen een ambtshalve heffing van 500 euro. 'Alsnog doorgeven van het aantal dieren is meestal verstandig omdat dan de bijdrage omlaag kan', gaf Janssen als tip.

Welzijnscheck

Verder was er nog aandacht voor de welzijnscheck die door de POV zelf is ontwikkeld. De meeste varkenshouders hebben die al ingevuld. Janssen: 'Zie de welzijnscheck als een goed instrument om zaken op je bedrijf te verbeteren.'

Varkenshouders hebben vorige week via de mail een uitnodiging voor een enquête over de welzijnscheck ontvangen. Deelnemen is nog mogelijk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer