What%E2%80%99s+in+it+for+me%21%3F
Blog
© Varkens Archief

What’s in it for me!?

De vijfde en laatste ambitie van ons sectorprogramma Vitale Varkenshouderij heet officieel; mondiaal koploper in marktgerichtheid en ketensamenwerking. Inderdaad, als je niet beter weet denk je aan een titel van een dik, open deuren, rapport van een ambtelijke organisatie of marketinggoeroe onder in de bureaulade. Maar nee, dit is echt door de Coviva-partners geschreven en we gaan het uitvoeren.

Sterker nog; er wordt al gebouwd aan mondiaal koploperschap. Drie jaar geleden zijn de meeste van ons terecht aangesloten bij het Holland Varken. Behalve de 250 euro korting op de jaarlijkse certificeringscontrole kon niemand destijds een voordeel voor de varkenshouder opnoemen. Een terecht kritisch punt, maar een kwaliteit- en -borgingssysteem bouwen kost nou eenmaal veel tijd en geld. Er wordt veel tijd besteed aan fundamentele discussies; welke informatie (data) ga ik met wie delen en met welk doel? Beperken we de data op bedrijfsniveau of deel ik tot op dierniveau om bepaalde nichemarkten te bedienen?

Als je daar overeenstemming over hebt komt de hoofdvraag; wat krijg ik ervoor terug? Wat is de toegevoegde waarde? In geld, minder kosten of minder administratie en controle. In een kleine vraaggestuurde keten is dit al een gevecht. Er wordt nogal eens handig achter de brede rug van de ACM gekropen om zogenaamd de belangen van de consument te beschermen. De waarheid is dat onze ketenpartners zich niet graag in de kaarten laten kijken en dat geldt zeker voor de retail. En dat is jammer, want alleen door meer openheid van alle partners in de keten zul je sneller en meer faalkosten kunnen drukken. En daardoor is een betere en stabielere uitbetaal prijs voor varkens te bereiken. Real time digitale data uitwisseling in plaats van jarenlang volle dozen met hok- en zeugenkaarten, bulkbonnen, medicijn attesten enzovoort bewaren.

Met ons eigen bedrijf zijn we nu al enkele maanden deelnemer van de blockchain pilot Holland Varken. Nu delen we nog ongevoelige informatie met onze slachterij uit. Echter waar eindigt dit, want technisch kun je nagenoeg alles delen. Gegevens om een gezond stuk vlees te garanderen kan iedereen van mij gratis krijgen! Maar wat is data waard om bijvoorbeeld CO2 footprint te kunnen berekenen voor elk pakje vlees? Geen idee. Wat ik wel weet is dat je hiervoor ook data nodig hebt van mijn voerleverancier, zonnepanelen – en boilers.

Gelukkig zijn we als POV dit jaar lid geworden van JoinData; het coöperatieve machtigingsplatform waar we voor de varkenshouderij aan het stuur zitten. Als varkenshouder kan ik in mijn JoinData overzichtelijk zien met welk bedrijf of instantie ik welke data deel. Maar veel belangrijker: welk doel dient het.
Bij twijfel druk je letterlijk op de rode knop en stopt de data distributie direct. Als het belangrijke informatie is zal snel iemand zich melden waarom je op de knop hebt gedrukt. Een mooi moment om dan over de waarde van betreffende data te onderhandelen.

Wanneer zijn we als POV tevreden over het resultaat deze vijfde ambitie? Simpel, als onze POV Prijs Index in de nabije toekomst niet structureel boven de 100% staat hebben we gefaald. Immers waarom zou je koploper moeten zijn als je er toch niet voor wordt betaald. Voor nu staan we op 95,7%, nog een hobbelige weg te gaan.

Eric Stiphout Vicevoorzitter dagelijks bestuur POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
Meer weer