Gas+erop+en+doorrijden
Blog
© Studio Van Assendelft

Gas erop en doorrijden

De vorige keer schreef ik over positivisme en die ingezette lijn wil ik proberen door te trekken. Maar niet voordat ik opmerk dat het lang geleden is dat er zo’n roerige periode in varkensland is geweest als nu. Grof zand wordt in de raderen van varkensproductieketens gestrooid. Het piept en het kraakt, vooral in onze direct omringende landen Duitsland en België. Corona en Afrikaanse varkenspest vormen samen een giftige cocktail. En deze beker is helaas nog lang niet leeg.

Gelukkig zijn er altijd ergens zonnestralen op te vangen voor de broodnodige energie en de aanmaak van vitamine D. Zo is het bijzonder dat ondanks de bovengenoemde heksenketel de Spaanse varkenssector vol gas geeft. Records van de varkensproductie en van de export van varkensvlees naar China worden gebroken.

Als Nederland profiteren we van de ondernemingslust van Spaanse integraties. Spanje is de tweede grootste importeur van Nederlandse biggen. Vorig jaar is onze trouwe buurman België, waar de varkenssector het enorm zwaar te verduren heeft, al door dat Zuid-Europese land voorbijgestreefd. En die afzetmarkt hebben we keihard nodig, nu de biggenafzet naar hoofdafnemer Duitsland ook met horten en stoten verloopt.

Van varkenshandelaren wordt in deze onzekere periode het uiterste gevraagd om alternatieven te vinden. Of, zoals een handelaar mij onlangs vertelde: ‘Ik vrees dat het een lange winter wordt.’
Varkenshouders mogen klagen over de belabberde prijs die ze voor hun kwaliteitsbiggen beuren, maar die schakel in de varkensketen zorgt er toch voor dat ze een bestemming krijgen ergens in een Europese varkensstal. Dat doen handelaren ook zonder morren voor varkenshouders die deelnemen aan de saneringsregeling die hun bedrijf stapje voor stapje leeg draaien. Het is nu rennen en straks weer stilstaan voor die beroepsgroep.

De voorwaarden en de reistijden voor veetransporten over lange afstand worden aangescherpt als het aan de Brusselse bestuurders ligt. Daarom wil ik alle handelaren en exporteurs complimenten maken. Hun extra energie geven om de sector zonder al te veel kleerscheuren verder te brengen. Gas erop en blijf ook over hobbelige wegen gewoon doorrijden.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer