Mondiaal+4+procent+minder+varkensvlees
Nieuws
© Varkens Archief

Mondiaal 4 procent minder varkensvlees

De mondiale vleesproductie in 2020 zal 0,5 procent lager uitkomen dan in 2019. In totaal gaat het om 337,3 miljoen ton aan rund-, varkens-, pluimvee- en schapen- en geitenvlees op basis van karkasgewicht. Het is voor het tweede jaar op een rij dat de wereldvleesproductie daalt door de lagere varkensproductie.

De oorzaak van de dalende mondiale vleesproductie is vooral toe te schrijven aan 4 procent lagere productie van varkensvlees. In Azië en vooral in China heeft de Afrikaanse varkenspest (AVP) een grote impact daarop.

In 2018 werd wereldwijd 120,9 miljoen ton varkensvlees aan karkasgewicht geproduceerd. In augustus 2018 dook AVP op in China. Door de enorme AVP-uitbraken in dat land en andere varkensrijke landen in Azië als Vietnam kromp de varkensvleesproductie in 2019 met ruim 9 procent. Omdat er door AVP fors minder varkens in die landen zijn gekomen en af en toe nog AVP-besmettingen worden gemeld, zou dat ook effect hebben op de productiecijfers in 2020.

Minder negatief

In juni van dit jaar schatte de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties een verdere daling in van de varkensvleesproductie met zo'n 8 procent ten opzichte van 2019. In de Food Outlook van november pakken de productiecijfers voor dit jaar toch iets minder negatief uit. De varkensvleesproductie in met name China wordt sneller opgevoerd dan verwacht. Wereldwijd zal 105,3 miljoen ton varkensvlees worden geproduceerd. Dat is een daling van 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Chinese medewerker in de varkenshouderij.
Chinese medewerker in de varkenshouderij. © Varkens Archief

Tegenover de krimpende varkensvleesproductie blijft de pluimveevleesproductie groeien. Dit jaar komt er weer 2,6 procent bij. In totaal wordt wereldwijd 137,1 miljoen ton aan kippenkarkas geproduceerd. Het is de belangrijkste eiwitbron van dierlijke oorsprong voor het voeden van mensen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer