Europa+onderzoekt+marktinterventies+in+varkensvleessector
Nieuws
© Twan Wiermans

Europa onderzoekt marktinterventies in varkensvleessector

De Europese Commissie onderzoekt of er marktinterventies moeten komen vanwege de crisis in de varkensvleessector. Dat heeft Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van Landbouw maandag gezegd na afloop van de landbouwraad met de Europese ministers van landbouw.

Als gevolg van de coronacrisis als Afrikaanse varkenspest zijn de afzetmogelijkheden van varkensvlees slecht. De Eurocommissaris van Landbouw onderzoekt wat voor maatregelen de markt kunnen helpen. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de mogelijkheid voor private opslag om partijen tijdelijk uit de markt te halen.

Een fors aantal landen had verzocht om een opslagregeling. Frankrijk, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Estland, Litouwen en Roemenië hebben behoefte aan Europese marktinterventie.

Marktanalyse

Voorafgaand aan een besluit wil Wojchiechowski een uitgebreide marktanalyse laten uitvoeren om te bepalen hoe de markt voor varkensvlees ervoor staat. Omdat Afrikaanse varkenspest niet zomaar uit Europa is verdwenen, wil hij mogelijk een randvoorwaarde stellen. Hij vindt dat Europese lidstaten het beleid om Afrikaanse varkenspest te bestrijden, beter op elkaar moeten afstemmen. Op dit moment worden verschillende strategieën toegepast in Europa.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer