Ruim+zesduizend+AVP%2Dmonsters+onderzocht+in+Brandenburg
Nieuws
© Varkens Archief

Ruim zesduizend AVP-monsters onderzocht in Brandenburg

Het aantal met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaat Brandenburg is opgelopen naar 127. Dat is weinig gezien de bijna 4.200 monsters die bij wilde zwijnen zijn onderzocht. Van de 1.862 monsters bij varkens was er geen een positief. De varkensbedrijven zijn dus nog steeds vrij van het virus.

Het aantal monsters dat in Brandenburg sinds de eerste vondst van een besmetting acht weken geleden is genomen, is hoog. Zeker in vergelijking met het aantal monsters in Belgisch Luxemburg, waar in twee jaar tijd in totaal 5.415 monsters zijn onderzocht.

Daar bleken in totaal 833 besmette monsters tussen te zitten. In België was 15 procent van de monsters positief. In Duitsland is dat tot nu toe 3 procent.

Drie kerngebieden

In Brandenburg zijn de kerngebieden, risicozones en bufferzones aangepast. Er zijn nu drie kerngebieden. Nog steeds zijn de meeste besmette zwijnen gevonden bij de eerste hotspot in het eerste kerngebied: 111 dieren. Bij de tweede hotspot zijn 14 besmette dieren gevonden. In het nieuwe derde kerngebied gaat het om 2 dieren. In het noordelijke kerngebied om 7 dieren.


In de Duitse deelstaat Saksen blijft het tot nu toe bij het ene besmette zwijn dat bij de jacht is doodgeschoten. In heel Duitsland staat het aantal besmettingen daarmee op 128.

Hekwerken

De bouw van vaste hekwerken in de diverse deelstaten is in volle gang. Ook Beieren, dat aan Tsjechië grenst, gaat een hekwerk bouwen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer