De+pen+voeren
Blog
© Jos Thelosen

De pen voeren

Schrijven is schrappen. Kort en helder formuleren zijn belangrijke punten als je een tekst binnen een vast format schrijft. Dat is nog best moeilijk om snel onder de knie te krijgen. En dat is maar goed ook, want als iets makkelijk is, wordt het snel een kunstje en saai.

Ik heb me dan ook nog geen seconde verveeld tijdens mijn stage. Ik krijg veel leerzame opdrachten en mag regelmatig mee de boer op. Zelf heb ik een complete bedrijfsreportage gemaakt bij een ex-stageboer. Behalve leren schrijven kan ik ook mijn hobby fotografie uitoefenen. Het is heel afwisselend. Je krijgt met allerlei mensen op verschillende plekken in agri- en foodcomplex te maken.

De juiste informatie verzamelen is een hele uitdaging. Bellen, appen en mailen. Je wordt vaak van de ene persoon of instantie naar de andere gestuurd. Doorzettingsvermogen is een belangrijke eigenschap die je hiervoor nodig hebt. Ook moet je soms een beetje brutaal zijn en laat ik dat nou net niet zijn. Maar zo word ik wel uit mijn comfortzone gehaald. Spannend en toch wel leuk en leerzaam.

Behalve voor vakteksten is er ook ruimte voor wat luchtigere stukjes, zoals #varkens. Het internet afstruinen op zoek naar leuke, grappige of bijzondere varkensnieuwtjes of -hebbedingetjes vind ik heel leuk om te doen. Reistassen gemaakt van varkensdarmen, je moet het maar bedenken.

Maar ook spontane bezoekjes bij Kipster, een omgetoverde voormalige veevoerfabriek van de CHV op de Noordkade en mestverwerkingsinitiatief Merensteyn zijn leuke toevoegingen aan mijn varkensredactiestage. En misschien hebben jullie al wat door mijzelf gemaakte beelden en teksten voorbij zien komen in het vakmagazine Varkens.nl of op de website.

Daarnaast heb ik drie professionele vakfotografen mogen observeren tijdens het maken van beeldreportages. Kijken hoe hij/zij composities kiest en personen aanstuurt. Dit heb ik ook zelf kunnen oefenen in de praktijk. Superleuk om zoiets tastbaars te zien en te mogen delen met lezers. Lees daarom de oktobereditie van Varkens.nl.

Ik weet zeker dat ik de komende weken nog veel ga leren. Eén ding is zeker, de pen voeren vind ik leuk.

Quinten van Ooijen
Studente Dier- en Veehouderij, HAS Hogeschool Den Bosch

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer