Brabantse+boer+krijgt+meer+keuzemogelijkheden
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Brabantse boer krijgt meer keuzemogelijkheden

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant geven boeren wat meer ruimte. Wijzigingen in de interim-omgevingsverordening gaan het veehouderijen toestaan gemiddeld per locatie te voldoen aan de aangescherpte emissie-eisen per 1 januari 2024.

Een reeds aangekondigde wijziging was dat de uiterste datum waarop verouderde stallen moeten zijn aangepast, verschuift van 1 oktober 2022 naar 1 januari 2024. Dan moet de emissie uit varkensstallen van bijvoorbeeld ammoniak met 85 procent zijn teruggedrongen.

De wijziging dat vanaf 2024 een bedrijf gemiddeld per locatie moet voldoen aan de emissie-eisen geeft varkenshouders mogelijk wat meer ondernemersruimte. De stikstofuitstoot van verouderde stallen mag dan ook worden gecompenseerd met nieuwe duurzame stallen. De vergunning op die locatie moet per 1 januari 2024 gemiddeld voldoen aan de nieuwste emissie-eisen.

Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver met de portefeuille Landbouw, Voedsel en Natuur: 'Met deze wijzigingen krijgen boeren meer keuzemogelijkheden en geven we meer ruimte aan het eigen ondernemerschap van boeren.' Ook vindt zij een deadline voor het aanvragen van de vergunning voor een nieuwe stalaanpassing overbodig. 'Het is de verantwoordelijkheid van de boer zelf om dit tijdig te doen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer