Creatieve+bakker+van+%27restvleesbroodjes%27+failliet
Nieuws
© Houben Wostenbrood

Creatieve bakker van 'restvleesbroodjes' failliet

De coronacrisis heeft Houben Worstenbrood in Eindhoven financieel flink in de problemen gebracht. Dit jaar is de omzet gehalveerd en heeft het bedrijf met vijftien medewerkers faillissement aangevraagd. In 1935 ontwikkelde opa Houben het smakelijke broodje op basis van 'restvlees' oftewel: varkensgehakt.

Worstenbrood is een ouderwets Brabantse en smakelijke traditie met als basis varkensgehakt. Een warm worstenbroodje is volgens de broers Luc en Bart Houben een traditionele lekkernij. Het smaakt als ontbijt, tussendoor, lunch, traktatie, bij de soep of zo uit het vuistje.

Elke dag bakten de broers worstenbrood naar recept van hun opa. Die ontwikkelde het worstenbroodje al in 1935. Markant is dat varkensgehakt in die tijd als restproduct van geslachte varkens werd gezien en via het worstenbroodje tot waarde kon worden gemaakt.

Specialisatie en innovatie

De Houbens specialiseerden zich sinds 2013 in het maken van worstenbroodjes, door de banketbakkerij vaarwel te zeggen. Ze innoveerden volop en maakten allerlei nieuwe varianten. Ze maakten onder meer vegetarische, vegan- en sportbroodjes met extra eiwitten.

Maar ook hebben de bakkers speciaal voor scholen een magere variant van het worstenbroodje gemaakt. En voor visliefhebbers was er een zalmbroodje met stukjes restfilet. In het aspergeseizoen produceerde Houben speciale worstenbroodjes met stukjes asperge.

Houben heeft vier foodtrucks om met het worstenbroodje, een icoon van Brabant, festivals af te gaan. Het broodje zetten ze neer als hip product, passend bij de huidige tijdsgeest en foodtrends. Van een restproduct is het broodje opgewaardeerd tot 'haute baguette'.

Afzet ingestort

Helaas is dat afzetkanaal door de coronacrisis helemaal stilgevallen. Ook het openen van een nieuwe lunchroom in het centrum van Eindhoven was door de coronacrisis niet succesvol. Verder is door het thuiswerken en het annuleren van evenementen, zoals Dutch Design Week, Glow en congressen, de vraag vanuit bedrijfskantines en cateraars ingestort.

De curator beoordeelt of er mogelijkheden zijn voor een doorstart.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer