Biosecurity%2Dkennis+voorkomt+corona
Nieuws
© Varkens Archief

Biosecurity-kennis voorkomt corona

De kennis die varkenshouders hebben over biosecurity kunnen ze goed toepassen om te voorkomen dat ze zelf of hun medewerkers besmet raken met corona. Afstand houden, eerst goed schoonmaken en dan ontsmetten, voldoende contacttijd en het juiste middel kiezen zijn de belangrijkste biosecurity maatregelen.

Het beschermen tegen een besmetting met corona is momenteel een hot item. Lukt het niet goed dan kunnen medewerkers of de varkenshouder zelf ziek worden en komt het verzorgen van de varkens in het geding.

Verspreiding van het covid 19-virus voorkomen, zou voor een varkenshouder niet moeilijk moeten zijn, stelden José Ramirez directeur van Virox en dierenarts Clayton Johnson van Carhtage Veterinary Services, tijdens het symposium van National Hog Farmer.

Ongedierte

Al kan het volgens Johnson op het varkensbedrijf zelf vaak nog wel beter. 'Een heel belangrijke is ongedierte buiten houden. Dat is het enige wat werkt. Ratten en muizen gaan niet via de douche. En voorkom dat je tijdens aan- en afvoer van dieren ziekten verspreidt. Zet alle biosecurity maatregelen goed op papier en leg ze vervolgens ook in de praktijk goed uit.

Hoe voorkom je contact bij afleveren van varkens. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de handdoek na het douchen niet aan de verkeerde kant terecht komt. Hoe volg je de looplijnen goed, enzovoort.

Ken je vijand

Bij het voorkomen van besmetting is het van belang om je vijand te kennen. Bekend is inmiddels hoeveel virusdeeltjes een met corona besmet mens uitscheidt. Bij gewoon ademen zijn dat twintig-dertig virusdeeltjes per minuut. Bij praten zijn het tweehonderd deeltjes.

Een keer hoesten levert direct 20 miljoen virusdeeltjes op en niezen zelfs 200 miljoen deeltjes. Om ziek te worden, zijn minimaal duizend virusdeeltjes nodig. Ramirez: 'Zie daar het enorme risico van hoesten of niezen. Zieke medewerkers horen dan ook thuis te blijven.'

Duidelijke verschijnselen

Omdat lang niet iedereen direct duidelijke verschijnselen heeft van corona zijn op het bedrijf maatregelen nodig om de verspreiding van het virus te voorkomen. Bij de varkens is scheiden van diergroepen een heel belangrijke maatregel om verspreiding te voorkomen.

Vertaald naar corona betekent dit:
- Houdt minimaal 2 meter afstand, ook in de kantine.
- Lukt dat niet ga dan in shifts koffiedrinken en lunchen.
- Draag een masker tijdens werkzaamheden, waarbij je geen afstand kunt houden.
- Was handen na bezoek aan toilet, kantine, tussen werkzaamheden door.
- Lukt dat niet ontsmet dan met alcohol.
- Draag liefst handschoenen, die kun je vervangen.

Goed reinigen, dan desinfecteren

Tafels, toetsenborden, deurhandels en dergelijke die meerdere mensen kunnen aanraken, moeten geregeld worden gedesinfecteerd. Daartoe moet het, net als in de stal, eerst echt goed schoon zijn: huidsmeer of slijm en dergelijke vervuiling moet eerst weg.

Ramirez: 'Na goed schoonmaken, is al 99 procent van de virusdeeltjes weg, een goed desinfectiemiddel gaat daar nog eens met een factor zes overheen. Een oppervlak dat besmet is door niezen gaat dan terug van 200 miljoen naar 200 virusdeeltjes, dus ruim onder het besmettingsniveau van duizend deeltjes.'

Eisen aan ontsmetting:
- Het ontsmettingsmiddel mag niet te snel opdrogen, anders is de contacttijd te kort.
- Ontsmet met voldoende vocht of gebruik schuim.
- Zorg dat de dosering exact klopt.
- Let op de uiterste gebruiksdatum.
- Vul een bijna lege fles niet bij met nieuw middel, oud middel verdunt het nieuwe middel.
- Kies een ontsmettingsmiddel dat past bij de omstandigheden. Op een nat oppervlak is een ander middel nodig dan op een droog oppervlak.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer