Risicozone+Afrikaanse+varkenspest+in+Brandenburg+is+vergroot
Nieuws
© Eigen Foto

Risicozone Afrikaanse varkenspest in Brandenburg is vergroot

Vanwege het ene besmette wilde zwijn ten noorden van Frankfurt is de risicozone in Brandenburg flink uitgebreid. Er is nu één grote zone met daarin twee kernzones waar de besmette zwijnen -tot en met 7 oktober in totaal 50- zijn gevonden.

De risicozone in Bleyen waar een besmet zwijn is gevonden heeft een oppervlakte van 45 vierkante kilometer. Tot op heden zijn daar verder geen besmettingen geconstateerd. Het kerngebied rond de hotspots bij Sembten en Nuezelle is 150 vierkante kilometer groot. Bij Nuezelle zijn tot nu toe de meeste besmette zwijnen gevonden: 40 (stand 7 oktober). Bij Sembten zijn 9 besmette kadavers gevonden.

Het risicogebied dat ruim om de twee kerngebieden valt, is circa 2.200 vierkante kilometer groot. Dat is groter dan de provincie Limburg in Nederland. In het zuiden ligt rondom dat risicogebied ook nog een bufferzone. In het noorden is die bufferzone er (nog) niet.

Intensieve jacht

De maatregelen bij de aanpak van de Afrikaanse varkenspest zijn verder verscherpt. De jagers hebben de opdracht gekregen om intensiever op wilde zwijnen te jagen, zodat de populatie wordt uitgedund.

Ook het zoeken naar kadavers moet intensiever gebeuren. Daarbij moet ieder kadaver exact worden gemarkeerd en onderzocht op Afrikaanse varkenspest. In de bufferzone en alle regio's die aan de risicozone grenzen, moet van ieder geschoten zwijn een monster worden genomen. Al sinds december 2019 krijgen de jagers voor het bemonsteren van kadavers een vergoeding van 50 euro per dier.

In het jachtseizoen 2019/2020 hebben de jagers al een recordaantal wilde zwijnen gedood: 131. Dat is 43 procent meer dan het jaar daarvoor. Het is overigens niet zeker dat hierdoor de totale populatie ook kleiner is geworden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer