Afrikaanse+varkenspest+duikt+op+in+Duitsland
Nieuws
© Het Utrechts Landschap

Afrikaanse varkenspest duikt op in Duitsland

Het kadaver van een wild zwijn in Duitsland blijkt daadwerkelijk te zijn besmet het Afrikaanse varkenspest (AVP). Dat heeft federaal minister van Landbouw Julia Klöckner vanmorgen bevestigd. ‘We waren voorbereid, nemen regionale maatregelen en regionaliseringsafspraken in de EU moeten de internationale handel in varkensvlees veilig stellen.’

Bij een kadaver van een wild zwijn dat er al wat langere tijd in Spree-Neisse lag is officieel AVP vastgesteld. Het nationale referentielaboratorium, het Friedrich Loeffler Instituut heeft dat vermoeden op 10 november bevestigd. Klöckner stelt dat Duitsland goed voorbereid is en meteen de crisisdraaiboeken in werking heeft gesteld. ‘We hebben het ondanks intensief grensverkeer van mensen, voertuigen en dieren toch lang buiten ons land weten te houden. Maar nu is het op vier poten ons land binnengelopen.’

Op zes punten zijn er al maatregelen genomen:
1- Een beperking van het verkeer van mensen en voertuigen;
2- Het instellen en omheinen van het risicogebied;
3- Een tijdelijke beperking / verbod op jacht in het risicogebied;
4 - Het opsporen van kadavers van wilde zwijnen en het creëren van jachtpaden;
5- Een tijdelijke beperking / mogelijk verbod op het gebruik van landbouwgrond;
6 – Derden erbij betrekken zoals professionele jagers en boswachters bij intensieve jacht op wilde zwijnen.
Het opsporen van andere kadavers van de wilde zwijnen moet verdere verspreiding voorkomen en meer zekerheid geven over het gebied waarin de ziekte mogelijk al verspreid is. Het risicogebied zal hierop worden aangepast. Ook zal worden uitgezocht of het wilde zwijn behoort tot de besmette populatie in West-Polen of niet.

18 varkenshouders

3 kilometer rond de vindplaats van het kadaver is bestempeld tot kerngebied. Deze zone is nu een rustgebied, mag niet betreden worden door personen of voertuigen. Dus oogstactiviteiten mogen niet gebeuren. In deze zone bevindt zich een varkensbedrijf.
Een schil van 15 kilometer rond om de vindplaats is een gevarenzone. Daarbuiten tot 30 kilometer van het centrale punt is een bufferzone ingericht. In de gevarenzone bevinden zich 17 varkenshouders. Voor al die bedrijven geldt een vervoersverbod en ze worden allemaal getest op aanwezigheid van het Afrikaanse varkenspestvirus.

Rust bewaren

Maar van een panieksituatie wil Klöckner niet spreken. ‘Het gaat om één wild zwijn en de ziekte is ongevaarlijk voor de mens. Wel is het Afrikaanse varkenspestvirus dodelijk voor wilde zwijnen en varkens.’ Wel hamert ze op hygiëne en op bewust mijden van risico's.
Ook wat betreft internationale handel in varkensvlees bewaart Klöckner de rust. ‘Binnen de EU zijn er regionaliseringsafspraken gemaakt. Van varkensbedrijven in het restrictiegebied zal geen varkensvlees in de handel gebracht worden binnen en buiten de EU.’ Met handelspartners zoals China heeft Klöckner al contact opgenomen. Dat geldt ook voor het informeren van de EU en de internationale organisatie voor diergezondheid OIE.

Beluister hier de persconferentie van de Julia Klöckner.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer