Verdenking+eerste+pestuitbraak+Duitsland
Nieuws
© www.researchgate.net

Verdenking eerste pestuitbraak Duitsland

Zwijnen kennen geen landsgrenzen. Het was dus wachten op het moment dat een met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmet dier vanuit het westen van Polen in Duitsland terecht zou komen. Op 9 september is in het zuidoosten van Brandenburg een kadaver van een wild zwijn aangetroffen dat officieel AVP-verdacht is.

AVP lijkt Duitsland dus daadwerkelijk te hebben bereikt. In Spree-Neisse, een paar kilometer van de Duits-Poolse grens, is het AVP-virus aangetroffen in een karkas van een wild zwijn. Het staatslaboratorium Berlijn-Brandenburg heeft dat vermoeden bevestigd evenals het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL). Een tweede monster wordt nu onderzocht bij het nationale referentielaboratorium, het Friedrich Loeffler Instituut. Daar wordt het virologisch onderzocht. Vandaag wordt bekend of het daadwerkelijk om Afrikaanse varkenspest gaat.

Spannende dag

Vandaag wordt ook het AVP-bestrijdingsteam in die regio bijeengeroepen. Want in het gebied liggen diverse varkensbedrijven. Hun belangrijkste taak is het afbakenen van het terrein en het veiligstellen van de varkensstapel. Er wordt naarstig binnen een straal van 4 km rond de vindplek van het besmette zwijn een hekwerk gemaakt. Dat hekwerk is al in het gebied aanwezig. In dit afgeschermde gebied bevindt zich volgens de eerste informatie geen varkensbedrijf dat dan direct gescreend zou moeten worden.

Ook de naastgelegen gebieden bereiden zich extra voor op een uitbraak van AVP. Extra voorzorgsmaatregelen zijn daar al getroffen. Zo zijn er bijvoorbeeld koelingen waarin dood aangetroffen zwijnen veilig kunnen worden opgeborgen voor nader onderzoek.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer