Backyardbedrijven+in+de+ban
Blog
© Studio Van Assendelft

Backyardbedrijven in de ban

De aanpak van Afrikaanse varkenspest is in mijn ogen veel te soft. Ik schrik van het aantal uitbraken in het oosten van Europa en vooral in Polen en Roemenië. Er gebeurt daar veel te weinig om die fatale varkensziekte in te dammen. Onverantwoord groot is het risico van veetransporten naar die landen en terug. Acuut stoppen daarmee!

In het oosten van Europa ligt het probleem bij het ongelooflijk grote aantal backyard bedrijven. Bovendien is het enorme aantal wilde zwijnen een grote risicofactor.

Ik snap dat de mensen in die landen met backyardbedrijven op een goedkope manier aan lekker vlees en eigen vleeswaren willen komen. Wat ik niet begrijp, is hoe de plaatselijke autoriteiten omgaan met de risico's die er zijn rondom het verspreiden van Afrikaanse varkenspest. In Polen zou de biosecurity zijn aangepakt op de backyardbedrijven, maar daar is niets van te merken gezien het grote aantal besmettingen.

Een goede biosecurity op backyardbedrijven is natuurlijk niet eenvoudig. Eigenlijk zou een dubbel 'wildezwijnenbestendig' hekwerk rond elk bedrijfje moeten staan, gezien de 'zwijndruk' in die regio's.

Als ik Europees politicus was, zou ik heel hard pleiten voor het volledig uitbannen van backyard farming

John Lamers, redactie Varkens.nl

Waarschijnlijk gaan er ook dekberen rond om die paar backyardzeugen dragend te maken. Mogelijk verspreiden die meer dan alleen hun genen.

Daarnaast is het de grote vraag wat de varkens op die backyardbedrijven eten. Daar zit vast keukenafval bij. En tja, daar zal dan toch weleens een stukje vlees tussen zitten van de eigen gemaakte worsten of die van de varkens van de buurman. Maar hoe voorkom je dat kringloopdieren ook het pestvirus verspreiden?

Enige oplossing is het volledig uitbannen van backyard farming. Daar zou ik als Europees politicus heel hard voor pleiten. Maar ik ben geen politicus en daar ben ik ook niet geschikt voor. Ik snap dat backyard farming niet zomaar is uit te bannen, omdat je met een alternatief moet komen voor mensen die niet zonder een paar eigen varkens kunnen. Mogelijk moeten ze samen een bedrijfje opzetten voor de 'eigen' varkens. Dat dient groot genoeg te worden om aan een goede biosecurity te voldoen. En met een mobiele slachterij en vleesverwerking zijn op hygiënische wijze toch eigen worsten te produceren. Een vergister brengt het keukenafval veilig tot meerwaarde.

PS Ook in Nederland moeten we backyard farming uitbannen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer