EFSA+start+campagne+%23StopASF
Nieuws
© EFSA

EFSA start campagne #StopASF

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is op 31 augustus gestart met de publiekscampagne 'Stop de Afrikaanse varkenspest'. Met #StopASF hoopt de organisatie het bewustzijn te verhogen wat deze virusaandoening voor effecten heeft op gehouden varkens en wilde zwijnen. EFSA vrees de sociaaleconomische impact.

Het verder verspreiden van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) kan verwoestende economische gevolgen hebben voor varkenshouders. Daarom vraagt de EFSA aandacht voor het tegengaan van het verder verspreiden ervan. Burgers en toeristen, maar vooral jagers en boeren, moeten extra alert zijn. Alleen samen kunnen we AVP stoppen, meent EFSA.

Burgers en toeristen moeten het meenemen van varkensvleesproducten zeker uit landen waar AVP heerst, achterwege laten. Ook waarschuwt de EFSA voor het achterlaten van voedselresten op de grond, zodat wilde zwijnen het AVP-virus op kunnen pikken via besmet eten. Ook moeten ze geen eten geven aan varkens die bij boerderijen buiten lopen.

Boeren en jagers

Varkenshouders mogen geen keukenafval aan de varkens voeren en moeten goed waken over de bedrijfshygiëne. Ze moeten wilde varkens weren van hun dieren en hun eigen varkens goed observeren. Ook moeten ze tijdig de juiste signalen oppikken bij hun varkens als ze AVP hebben (hoge koorts, traag, gebrek aan eetlust, braken, diarree, rode verkleuringen van de huid, met name de oren). Vertrouwen ze het niet, dan moeten ze hun dierenarts bellen.

Jagers moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten vooral contacten mijden met commercieel gehouden varkens. Gaan ze toch op bezoek bij varkensbedrijven, dan moeten ze zich eerst goed douchen, schone kleren aandoen en vooral grondig gereinigd en ontsmet schoeisel hebben.

Ruimen beperken

De EFSA benadrukt dat AVP een niet-schadelijke aandoening is voor de mens. Ook ontbreekt nog steeds een vaccin om de varkens te beschermen. Dus bij besmetting met AVP moeten dieren worden geruimd. Tussen 2016 en juni 2020 zijn er al 1,3 miljoen varkens getroffen door AVP.

De EFSA hoopt door de Europese campagne #StopASF en de gezamenlijke inspanning van partijen het AVP-virus te beteugelen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer