Liquiditeit+zeugenbedrijven+tweede+kwartaal+nog+goed
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Liquiditeit zeugenbedrijven tweede kwartaal nog goed

Op de zeugenbedrijven is de liquiditeit in het tweede kwartaal nog licht verbeterd ten opzichte van het eerste kwartaal. De nog hoge biggenprijzen in april zijn daar debet aan. De liquiditeitsmonitor laat duidelijk zien dat een zeugenbedrijf grote schommelingen kent in de rekening-courant.

De coronacrisis heeft geleid tot grote marktverstoringen. De afzet van biggen naar Zuid- en Oost-Europa en ook Duitsland is duidelijk gedaald. Verder staat ook de binnenlandse afzet onder druk door de moeizame afzet van vleesvarkens.

In het tweede kwartaal van dit jaar is dat nog niet te zien in de liquiditeitsmonitor. Eind juni was de liquiditeit nog iets hoger dan eind maart. Op een gemiddeld zeugenbedrijf met achthonderd zeugen was de rekening-courant 126.900 euro, 3.000 euro meer dan eind maart. Dat komt doordat er nog nabetalingen waren van maart en de biggenprijs in april nog goed was. In het derde kwartaal zal de invloed van de huidige lage biggenprijzen duidelijk zichtbaar zijn.

Liquiditeit beter dan vorig jaar

De rekening-courant van de zeugenbedrijven was in het tweede kwartaal wel flink beter dan in juni 2019. Toen stond een zeugenbedrijf nog voor 12.000 euro in het rood. Het verschil tussen piek en dal is daarmee in een jaar tijd 140.000 euro. De schommelingen in de liquiditeit zijn op een zeugenbedrijf duidelijk groter dan op een gemiddeld vleesvarkensbedrijf. In januari 2019 was de stand op de rekening-courant zelfs nog ruim 57.000 euro negatief. 'Zeugenbedrijven moeten daarom ook naar verhouding meer reserves hebben dan vleesvarkensbedrijven', stelt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro.

Gesloten bedrijven komen er het slechtst van af. Doordat een gesloten bedrijf niet kan profiteren van een lagere biggenprijs, heeft de lage vleesvarkensprijs veel invloed op de resultaten. Het aantal gesloten bedrijven is volgens Berntsen echter te klein om betrouwbare gemiddelde cijfers weer te geven.

Druk op prijs blijft nog

De biggenprijs zal onder druk blijven zolang er een overschot is op de varkensmarkt. Voor het aantrekken van de biggenprijzen is het nodig dat alle slachterijen weer op volle capaciteit draaien en de afzet naar de foodservice en naar China weer op gang komt. China heeft, ondanks grote tekorten op de eigen markt, de grenzen gesloten voor diverse slachterijen in Nederland en andere Europese landen.

Omdat het tekort op de Chinese markt groot is en de komende jaren niet is verdwenen, zijn de vooruitzichten voor de toekomst wel goed. De export naar het land zal weer op gang komen, mits covid-19 niet voor handelsbelemmeringen blijft zorgen.

De liquiditeitsmonitor komt tot stand als publiek-private samenwerking tussen Wageningen Economic Research, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Agrifirm en ABN Amro. Basis zijn de cijfers van het Bedrijveninformatienet van Wageningen Economic Research.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer