Lage+biggenprijs+voorkomt+forse+daling+liquiditeit+vleesvarkens
Nieuws
© Varkens Archief

Lage biggenprijs voorkomt forse daling liquiditeit vleesvarkens

De liquiditeit op de vleesvarkensbedrijven is in het tweede kwartaal gedaald ten opzichte van het einde van het eerste kwartaal. Doordat de biggenprijzen ook daalden, blijft de daling nog enigszins beperkt. Dit blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro. Vleesvarkensbedrijven kennen een redelijk stabiele rekening-courant.

De coronacrisis heeft geleid tot grote marktverstoringen. In het tweede kwartaal van dit jaar hebben diverse slachterijen in Nederland en Duitsland tijdelijk de deuren moeten sluiten en/of de slachtcapaciteit verlaagd. Daarbij is de afzet naar de foodservice – restaurants en bedrijfskantines – sterk gekrompen.

Daarnaast heeft China, ondanks grote tekorten op de eigen markt, de grenzen gesloten voor diverse slachterijen in Nederland en andere Europese landen. Na de prijspiek in maart daalden de prijzen. Vanaf april ging dat heel snel.

Tegenover de lagere opbrengsten voor de vleesvarkens staan ook lagere biggenprijzen. Die biggenprijzen staan onder druk door de verminderde afzet in het binnen- en buitenland. Wel zijn de voerkosten iets opgelopen. Maar deze liggen nog op een lager niveau dan in het tweede kwartaal van 2019. De mestkosten zijn in het tweede kwartaal lager dan vorig jaar, door gunstige omstandigheden bij het uitrijden.

Minder grote schommeling liquiditeit

'Doordat vleesvarkensbedrijven de lage prijzen voor de dieren deels kunnen compenseren door de lagere biggenprijzen, zijn de schommelingen in de liquiditeit op vleesvarkensbedrijven minder groot dan op zeugenbedrijven', zegt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro. 'Ze hoeven daardoor minder te reserveren dan zeugenbedrijven.'


De piek in de liquiditeit op de vleesvarkensbedrijven was in maart dit jaar. Toen stond de rekening courant op 164.700 euro. Eind juni was dit op een gemiddeld vleesvarkensbedrijf met drieduizend plaatsen gedaald naar 126.000 euro. De liquiditeit is daarmee nog wel beter dan in juni 2019, toen de rekening-courant op 63.800 euro stond. In maart 2019 was de liquiditeit op de vleesvarkensbedrijven op een dieptepunt met 23.100 euro.

Herstel prijzen

De prijzen voor varkensvlees zullen naar verwachting weer gaan aantrekken. Op de Chinese markt is er een groot tekort aan varkensvlees dat de komende jaren nog niet zal zijn hersteld. Als China de handelsbelemmeringen met de Nederlandse en andere Europese slachterijen weer opheft en de vraag vanuit andere Europese en Aziatische landen weer aantrekt, zal de markt herstellen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer